• Op 4 juli kondigde rapper Kanye West aan zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.
  • West had lange tijd een bijzondere vriendschap met Donald Trump, die dateert van de periode vlak voordat Trump aantrad in het Witte Huis.
  • Nu zegt de rapper dat hij de president niet langer steunt, omdat het een rotzooi is geworden na de Black Lives Matter-demonstraties.

Rapper en miljardair Kanye West vierde de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag op 4 juli met een tweet waarin hij aankondigde zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. CEO Elon Musk van Tesla en zijn vrouw Kim Kardashian West spraken op Twitter gelijk hun steun uit, ook als wordt de haalbaarheid van zijn kandidatuur sterk betwijfeld.

In de loop der jaren heeft West een veel besproken vriendschap ontwikkeld met Donald Trump, de huidige bewoner van het Witte Huis.

“Een van de belangrijkste redenen dat ik de rode pet droeg, was uit protest tegen de verdeeldheid in de zwarte gemeenschap. Daarnaast ben ik dol op Trump-hotels en de saxofoons in de lobby”, zei West in juli 2020 tegen Forbes.

Maar in hetzelfde interview met Forbes zegt West dat hij “de rode pet afdoet” en dat hij Trump niet langer steunt, omdat “het eruitziet als een grote rotzooi”, waarmee hij specifiek doelde op berichten dat Trump zich schuilhield in een bunker tijdens Black Lives Matter-demonstraties in mei.

Trump blijft volhouden dat hij de bunker alleen maar aan het inspecteren was. West hield zijn kritiek op Trump beperkt tot bovengenoemde punten.

Lees hieronder hoe de opvallende vriendschap tussen rapper Kanye West en Donald Trump zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft.


In 2009 onderbrak Kanye West een speech van Taylor Swift bij de MTV Video Music Awards. Donald Trump noemde dat destijds “walgelijk”.

Foto: West en Swift bij de Video Music Awards van 2009. Bron: Jason DeCrow/AP Photo

Taylor Swift versloeg in 2009 Beyoncé bij de MTV Video Music Awards met haar clip You Belong With Me. Tijdens haar speech beklom West het podium en zei: “Yo Taylor, ik ben echt heel blij voor je en laat je straks ook uitspreken, maar Beyoncé heeft een van de beste clips aller tijden gemaakt. Echt een van de beste aller tijden”, en verbijsterde daar Swift en het publiek mee.

De volgende dag zei Donald Trump tegen TMZ: “Beyoncé kon hem helemaal niks schelen. Hij wilde gewoon aandacht.” Trump zei ook dat hij West wilde “boycotten” om herhaling van een dergelijk incident te voorkomen.


In 2014 leek de houding van Trump ten opzichte van West flink veranderd, omdat hij de rapper en zijn aanstaande vrouw Kim Kardashian feliciteerde met hun aankomende bruiloft.

Foto: Kim Kardashian en Kanye West tijdens het Met Gala 2019. Bron: Angela Weiss/AFP/Getty Images

Kanye West en Kim Kardashian West trouwden in mei 2014 in de Italiaanse stad Florence. Bij de extravagante bruiloft waren geen camera’s aanwezig, maar er was wel veel te zien van de aanloop ernaartoe in het reality-programma Keeping Up With The Kardashians.

Begin mei vertelde Trump tegen acteur en tv-presentator Mario Lopez dat hij het koppel “goed kende” en dat hij hen allebei “erg fijne mensen” vindt. Hij wenste hen “alle geluk” en zei te hopen dat ze “het goed zouden doen”.


Een jaar later won West een prijs bij de MTV Awards. In zijn 13 minuten lange speech kondigde hij aan in 2020 mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen. Trump noemde zijn toespraak “interessant”.

Foto: Kanye West wint de Video Vanguard Award tijdens de MTV Video Music Awards 2015. Bron: Jeff Kravitz/MTV1415/FilmMagic

Tijdens zijn speech bij de MTV Awards in 2015 zei West: “Het gaat niet over mij, maar over ideeën. Nieuwe ideeën. Mensen met ideeën. Mensen die geloven in de waarheid. En ja, nu zal je het wel geraden hebben, ik heb besloten in 2020 mee te doen aan de presidentsverkiezingen.”

Dit gebeurde ongeveer twee maanden nadat Trump had aangekondigd namens de Republikeinen mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen van 2016.

Lauren Kelly van Rolling Stone vroeg Trump destijds naar de speech en aankondiging van West. Hij antwoordde dat het “een aardige gozer” is en dat hij hoopte het ooit tegen hem op te nemen.


West zegt dat hij niet heeft gestemd bij de presidentsverkiezingen van 2016, maar dat hij Trump boven Hillary Clinton zou hebben verkozen als hij dat wel had gedaan.

Foto: Hillary Clinton en Donald Trump. Bron: AP

“Ik zei toch dat ik niet heb gestemd? Maar als ik wel zou hebben gestemd, zou ik voor Trump hebben gekozen”, zei West tijdens een concert in Californië in november 2016. Een deel van het publiek floot hem daarop uit.


De opmerking van Kanye ging lijnrecht tegen de politieke opvattingen van zijn vrouw in.

 

 

In september 2016 kondigde Kim Kardashian West aan dat ze op Hillary Clinton zou stemmen en haar plannen geweldig te vinden.

Vlak daarvoor had ze gezegd dat ze na een gesprek met Caitlyn Jenner, die Republikein is en in 2016 Trump steunde, twijfelde op wie ze moest stemmen. Ze zei dat Jenner haar had aangemoedigd te onderzoeken welke kandidaar het best aansloot bij haar eigen politieke ideeën.

Samen met Kanye poseerde ze in augustus 2016 voor een selfie met Clinton.


West bezocht in december 2016 Trump Tower voor een ontmoeting met de toen net tot president verkozen Trump.

Foto: West en Trump in de Trump Tower in New York in 2016. Bron: AP Photo/Seth Wenig

West bracht op een decemberochtend in 2016 een bezoek aan de Trump Tower en zei na afloop tegen journalisten dat ze het over “het leven” hadden gehad.

Hope Hicks, de voormalige communicatiedirecteur van Trump, zei tegen The New York Times dat West had verzocht om een ontmoeting.

De rapper tweette dat hij en Trump het hadden gehad over “multiculturele zaken”. Zijn tweets over de ontmoeting werden in 2017 verwijderd.


In april 2018 stuurde West een serie tweets de wereld in waarin hij stelde de president te bewonderen en waarin hij hem “brother” noemde.

Foto: John Legend, Chrissy Teigen, Kanye West en Kim Kardashian. Bron: Jeff Kravitz/MTV1415/FilmMagic

“Je hoeft het niet eens te zijn met Trump, maar niemand kan voorkomen dat ik niet van hem hou, ook de maffia niet. We hebben beiden ‘dragon energy’. Hij is mij ‘brother’. Ik hou van iedereen. Ik ben het niet eens met alles wat iemand doet. Dat maakt ons individuen. En we hebben het recht op onafhankelijke gedachten”, schreef West op Twitter.

Trump antwoordde op die tweet met “Dankjewel Kanye, heel cool”.

Collega-artiesten als John Legend en Chance the Rapper bemoeiden zich er gelijk tegenaan.

Legend richtte zich direct tot West en riep hem op zich af te vragen of hij zich wel met Trump wil associëren. Kanye postte een screenshot van hun berichtenwisseling op Twitter.

Chance the Rapper verdedigde West in eerste instantie door te tweeten: “Zwarte mensen hoeven geen Democraten te zijn.” Later bood hij daar zijn excuses voor aan.


West maakte met een bezoek aan het Witte Huis in 2018 dubbel en dwars duidelijk tot het Trump-kamp te behoren en droeg daarbij de bekende rode pet met de tekst Make America Great Again.

Foto: West en Trump in de Oval Office in 2018. Bron: Getty Images

West bracht in oktober 2018 een bezoek aan de Oval Office.

Omringd door aanhangers en vele camera’s spraken Trump en West onder andere over welvaart, hervorming van het gevangeniswezen en mentale gezondheid. West zei dat hij zich met de rode pet met de tekst ‘Make America Great Again’ net Superman voelde.

West hield ook een kenmerkende monoloog van 10 minuten waarna Trump zei: “Zo, dat was wel even wat.”

Het bezoek werd op de hak genomen in een sketch in Saturday Night Live.


Na het overslaan van de verkiezingen van 2016 kondigde Kanye West aan dit jaar wel naar de stembus te gaan en hintte daarbij overduidelijk op steun aan Trump.

Foto: West en Trump tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis. Bron: Kevin Lamarque/Reuters

“We weten allemaal op wie ik ga stemmen”, zei West in april nog in een interview met GQ. “Ik laat me niet vanwege mijn kleur vertellen op wie ik moet stemmen”, voegde hij daaraan toe.


Maar op Onafhankelijkheidsdag op 4 juli kondigde West in een tweet aan mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen van 2020.

Foto: Kanye West. Bron: Dimitrios Kambouris / Getty Images

Kim Kardashian West en CEO Elon Musk van Tesla kondigden op Twitter hun steun aan.

In zijn tweet stelde West: “We moeten de belofte van Amerika gaan inlossen door te geloven in God, onze visies te verenigen en te bouwen aan onze toekomst. ‘I am running for president of the United States'”, gevolgd door een emoji van de Amerikaanse vlag.

Connor Perrett van Business Insider wees erop dat de deadline om je als onafhankelijke kandidaat te registreren in zes staten al is verlopen en in zeven andere staten nadert.

West zei tegen Forbes dat hij meedoet als onafhankelijke kandidaat, omdat Trump nu in het Witte Huis zit. Als dat niet het geval was geweest, zou hij hebben meegedaan namens de Republikeinen.

Hij zei ook Trump niet langer te steunen en met het interview “zijn rode pet af te doen”.


West heeft een veel vriendschappelijker relatie met Trump dan met diens laatste twee voorgangers, George W. Bush en Barack Obama.

Foto: Barack Obama and George Bush. Bron: Associated Press/Pablo Martinez Monsivais

Tijdens een NBC-programma waarin geld moest worden opgehaald om de schade van orkaan Katrina te herstellen, zei West: “George Bush geeft niks om zwarte mensen.”

Jaren later toen Bush terugkeek op zijn regeerperiode zei president Bush dat de opmerkingen van West “een absoluut dieptepunt” voor hem waren.

President Obama noemde West ooit een “sukkel” vanwege zijn openlijke confrontatie met Taylor Swift tijdens de MTV Awards van 2009.

West had het ook over president Obama in zijn nummer ‘Power’ uit 2010: “They say, I was the abomination of Obama’s nation. Well, that’s a pretty bad way to start the conversation.”

LEES OOK: 5 schokkende onthullingen over Donald Trump uit het boek van zijn nichtje Mary