De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley neemt voor 13 miljard dollar onlinebroker E*Trade Financial over om zo zijn diensten rond vermogensbeheerder te versterken.

De overname wordt geheel in aandelen afgehandeld en moet voor het einde van dit jaar worden afgerond.

E*Trade heeft ruim 360 miljard dollar aan bezittingen onder beheer. Het beheerd vermogen bij Morgan Stanley ligt op 2,7 biljoen dollar. De overnameprijs ligt bijna 31 procent hoger dan de slotkoers van E*Trade op woensdag.

De overname is een van de grootste in het Amerikaanse bankenlandschap sinds de kredietcrisis van 2008. Eind vorig jaar werd al een grotere deal tussen twee Amerikaanse brokers aangekondigd. Charles Schwab nam TD Ameritrade over voor 26 miljard dollar, eveneens in aandelen.

De sector in de Verenigde Staten is momenteel sterk in beweging, waarbij partijen hun commissies voor een groot aantal diensten naar nul terugbrengen. Dat is positief voor klanten, maar zet de winsten onder druk. Door samen te gaan willen de bedrijven financiële en strategische voordelen behalen.

Ook in Europa kiezen onlinebrokers het consolidatiepad. Het Duitse Flatex nam eind vorig jaar de Nederlandse branchegenoot DeGiro over voor 250 miljoen euro. Eerder kwam de overname van BinckBank door het Deense Saxo Bank rond. Daarmee was 424 miljoen euro gemoeid.