Neymar werd een van de duurste voetballers ter wereld toen hij in de zomer van 2017 werd gekocht door Paris Saint-Germain. Hij moest de superster van de club worden, maar in plaats daarvan werd hij een enorme geldverspilling.

De Franse topclub betaalde ruim 225 miljoen euro voor de Braziliaan, die een vijfjarig contract tekende voor 709.000 euro per week. Daarmee werd Neymar de op een na best betaalde voetballer ter wereld, net achter Carlos Tévez.

Sinds zijn debuut bij PSG heeft de 27-jarige in totaal 51 goals in 58 wedstrijden gemaakt. Hij werd speler van het jaar in de Ligue 1 en hielp zijn club aan opeenvolgende Ligue 1 titels.

Dat klinkt op papier als een redelijke uitslag, maar hij blijkt als speler vaak afwezig, ineffectief en extreem duur.

PSG krijgt bij Neymar geen waar voor zijn geld

Neymar’s 71 goals en assists in de Ligue 1 en de Champions League, zetten hem in de top 10 beste spelers die uitkomen in de top 5 van Europese competities.

Maar wanneer je zijn geslaagde bijdragen afzet tegen zijn wekelijkse salaris, lijken die maar matig, zeker als je ze afzet tegen de inzet van spelers in andere competities, zoals Lionel Messi bij FC Barcelona, Cristiano Ronaldo bij Juventus of Mohamed Salah bij Liverpool FC.

neymar salary cost per goal chart

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

Het exorbitante salaris van Neymar betekent dat hij Paris Saint-Germain bijna 1,04 miljoen euro (1,15 miljoen dollar) voor elke goal en assist kost. Om dat in perspectief te plaatsen; Ronaldo haalde in diezelfde periode 86 doelpunten en assists, waarmee hij Real Madrid en Juventus 927.000 miljoen dollar per succesvolle bijdrage kost.

Barcelona's spits Messi was de afgelopen twee seizoenen het meest effectief, met 110 goals en assists. Dat kostte de club zo 595.000 dollar voor elke actie, maar Mo Salah bleek bij Liverpool het meeste waar voor zijn geld te bieden.

De Egyptenaar scoorde 69 goals en leverde 29 assists voor de ploeg van Jurgen Klopp. Gezien zijn relatief bescheiden salaris kostte dat de club slechts 199.000 dollar per actie, ofwel een dikke 107.000 euro. Dat is bijna een zesde van wat Neymar Saint-Germain heeft gekost.

De doelpunten van de Braziliaan leverden ook weinig op

Neymar had maar een minimale impact op de einduitslag van PSG in de Ligue 1.

De bijdragen van Neymar in de Ligue 1 leverden PSG slechts negen punten op in de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019. Wat dit betekent is simpel. Zelfs zonder Neymar zouden de Parijzenaars in beide seizoenen ook de titel hebben behaald.

Hoewel het niet in onderstaand overzicht is terug te vinden, maakten zijn bijdragen in de Champions League ook geen verschil. Als je ze wegneemt zou PSG er nog steeds zijn uitgegaan bij de laatste 16, in beide seizoenen.

Neymar is hopeloos ineffectief is geweest, in vergelijking met Ronaldo, Messi en Salah.

neymar individual contributions league points chart

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

Ronaldo zorgde voor 39 competitiepunten bij Madrid en Juventus. Zonder zijn bijdragen zouden beide clubs zijn weggezakt in hun rijtje, Juventus naar de tweede plaats, Madrid naar de zevende.

De Portugees had ook een grote invloed op de Champions League, waar zijn inzet cruciaal bleek en Madrid aan de overwinning hielp in het seizoen van 2017-2018. Vorig seizoen hielp zijn hattrick bij Juventus tegen Atlético Madrid de Italianen naar de kwartfinales.

Salah maakte bij Liverpool op eenzelfde manier veel indruk. Zonder hem hadden ze in het seizoen 2017-2018 slechts zevende gestaan in de Premier League, in plaats van tweede. Liverpool zou zonder Salah vorig seizoen ook in de groepsfase al uit de Champions League geschoten zijn, in plaats daarvan wonnen ze nu de finale.

Tenslotte zou Barcelona zonder de 53 punten die Messi heeft bijgedragen in de afgelopen seizoenen als vierde en vijfde zijn geëindigd, in plaats van tweemaal de titel te winnen. In Europa bleven de Catalanen met lege handen, maar zonder Messi was het nog erger geweest en hadden ze er een ronde, en vorig seizoen zelfs twee rondes, eerder uit gelegen.

Ronaldo, Messi en Salah waren alle drie essentieel voor het succes van hun ploegen. Neymar heeft veel geld gekost, maar bleef irrelevant.

Hij loopt binnen in blessuretijd ...

Paris Saint-Germain heeft in de Europese en Franse competities bij elkaar 92 duels afgewerkt in de afgelopen twee seizoenen. Daarvan heeft Neymar heeft er 42 gemist.

Hij miste er 38 door een blessure. De Braziliaan heeft een aantal serieuze tegenslagen te verwerken gekregen bij PSG, waaronder een gebroken middenvoetsbeentje, problemen met spieren in zijn dijen en nog een blessure aan zijn voet in het afgelopen seizoen.

PSG heeft zo in totaal 29,8 miljoen dollar uitgegeven aan zijn salaris terwijl hij geblesseerd was. Hoewel dit misschien via een verzekeraar is betaald, kan het wel de premie van de club hebben verhoogd.

Als je daarbij nog de vier wedstrijden optelt waarvoor hij geschorst was, dan kom je op 32,9 miljoen dollar. In euro's is dat ruim 29,5 miljoen voor niets doen.

neymar salary cost injured suspended chart

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

Ronaldo heeft ook 14,35 miljoen dollar verdiend terwijl hij geblesseerd was, maar dat is minder dan de helft van wat PSG aan Neymar kwijt was.

Messi verdiende 5,5 miljoen dollar op de bank, terwijl Salah zo maar 564.000 dollar verdiende, waardoor het wederom duidelijk wordt dat hij in Europa het meeste waar voor zijn geld levert.

Lees meer over (ex-)sporters en hun salaris: