Max Verstappen begint in 2019 aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1, de koningsklasse van de autosport. En dit keer draait niemand eromheen: de 21-jarige Limburger is de eerste coureur van Red Bull Racing.

Drie jaar lang was Daniel Ricciardo de teamgenoot van Verstappen, maar de Australiër is verrassend genoeg overgestapt naar Renault. Zijn opvolger is de 22-jarige Fransman Pierre Gasly, die er pas een seizoen in de Formule op heeft zitten.

Kat in ’t bakkie voor Verstappen, zou je zeggen. De Nederlander heeft tot nu toe vijf Formule 1-races op zijn naam geschreven – en dat hadden er zes kunnen zijn als hij in Brazilië in leidende positie niet van de baan was getikt.

Red Bull heeft dan ook een hoge pet op van Verstappen, die in 2015 zijn F1-debuut maakte bij opleidingsteam Toro Rosso. Een jaar later wordt hij na vier races gepromoveerd naar het grote moederteam, Red Bull Racing. Hij wint meteen in Spanje en wordt daarmee de jongste racewinnaar ooit in de Formule 1.

Dat seizoen behaalt hij nog twee podiumplaatsen en eindigt als vijfde in het kampioenschap.

Max Verstappen verlengt contract bij Red Bull

Met zulke goede resultaten op zak ziet Red Bull voldoende reden om het meerjarige contract van Verstappen open te breken. De jonge coureur verdiende naar verluidt zo’n half miljoen euro per jaar, maar gaat er begin 2017 flink op vooruit.

Volgens de website Total Sportek, die uitzoekt wat sporters verdienen, gaat het jaarsalaris van Verstappen bij de start van het seizoen omhoog naar omgerekend 2,5 miljoen euro.

In oktober 2017 volgt een contractverlenging: Verstappen tekent bij tot en met 2020 bij Red Bull. En dat is best verrassend.

Mercedes of Ferrari zit er nu niet in

De maanden ervoor wordt Verstappen herhaaldelijk in verband gebracht met een overstap naar Mercedes of Ferrari. De Limburger is ontevreden over Red Bull en met name de onbetrouwbare Renault-motor. Hij haalt meerdere keren de finish niet door technische problemen.

Maar een stap omhoog zit er voor Verstappen voorlopig niet in. Bij Ferrari staat viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel onder contract en Mercedes heeft Lewis Hamilton, die inmiddels vijfmaal de titel veroverde.

Bij Red Bull ziet Verstappen kansen om eerste coureur te worden. “Ik voel me bij dit team op mijn gemak, met iedereen klikt het goed, dat is heel belangrijk”, zegt hij tegen het AD.

Teambaas Christian Horner is in elk geval tevreden. “Max is een pure racer en over zijn talent valt niet te twisten”, aldus Horner. “Door de langere samenwerking kunnen we nu een team rondom Verstappen bouwen.” Met het vertrek van Ricciardo gebeurt dat nu ook.

Nieuw contract, hoger salaris

Bij een contractverlenging hoort ook een hoger salaris. Wat Verstappen in 2018 precies verdient is niet bekend, maar de BBC schat dat het om minstens 20 miljoen euro per jaar gaat.

Daarmee is Verstappen een van de best betaalde coureurs van het veld. De Brit Lewis Hamilton krijgt een beloning van naar verluidt 26 miljoen euro per jaar en de Duitser Sebastian Vettel verdient bij Ferrari een soortgelijk bedrag.

Inkomsten van persoonlijke sponsoren

Verstappen heeft nog andere inkomsten. De coureur heeft onder andere horlogemaker TAG Heuer, supermarktketen Jumbo en softwarebedrijf Exact als persoonlijke sponsors. Zowel Jumbo als Exact betalen naar verluidt meer dan een miljoen om op zijn pet te staan.

En in december 2018 sluit Verstappen een deal met G-Star RAW, het Nederlandse modelabel dat ook zanger Pharrell Williams heeft gestrikt. Financiële details zijn daarbij niet bekendgemaakt.

Sportmarketeer Norberth Korsmit van Triple Double schatte de marktwaarde van Max Verstappen in 2016 op 3 tot 3,5 miljoen euro. Enkele jaren later is de jonge coureur naast de baan vele malen meer waard. Sportmarketeer Pieter Kuijpers schat de marktwaarde van Verstappen op "tientallen miljoenen euro's".

Volgens Verstappens manager Raymond Vermeulen is er binnen Nederland weinig meer te winnen qua naamsbekendheid: 95 procent van de Nederlanders weet wie Max Verstappen is. "We richten onze pijlen meer op het mondiaal neerzetten van het merk Max", zegt hij tegen het AD. Zijn droom is een deal met een bedrijf als Google, Apple of Alibaba.

LEES OOK: Hoe is het nu met Michael Schumacher na zijn ski-ongeluk?

MIS OOK NIET: Dit verdient Michael van Gerwen met darten – en zo geeft hij zijn geld uit