• Microsoft neemt het Amerikaanse bedrijf Nuance Communications over voor 16 miljard dollar.
  • Nuance maakt software op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en spraaktechnologie voor onder meer de gezondheidszorg.
  • De aankoop is de op een na grootste overname van Microsoft ooit; in 2016 betaalde het bedrijf 26 miljard dollar voor LinkedIn.

Techconcern Microsoft neemt het Amerikaanse bedrijf Nuance Communications over. Met de deal, die volledig in cash wordt betaald, is een bedrag van 16 miljard dollar gemoeid, omgerekend meer dan 13 miljard euro.

Wanneer de overgenomen schulden meegeteld worden, gaat het zelfs om bijna 20 miljard dollar.

Nuance maakt software op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en spraaktechnologie. Het bedrijf levert aan verschillende sectoren waaronder de gezondheidszorg en de auto-industrie.

Nuance hielp eerder techreus Apple met de lancering van zijn spraakgestuurde assistent Siri.

Ook Microsoft werkt al langer samen met Nuance. Die samenwerking richt zich vooral op oplossingen voor de communicatie van zorginstellingen met patiënten en het vastleggen van die communicatie in medische dossiers.

Microsoft wil met de technologie van Nuance zijn digitale diensten voor de gezondheidszorg versterken. Meer dan driekwart van de Amerikaanse ziekenhuizen gebruikt software van Nuance.

Kenners denken dat Microsoft na deze overname nog meer de strijd zal aangaan met rivaal Amazon. Net als andere grote techbedrijven investeert Amazon ook flink in kunstmatige intelligentie. En het webwinkelconcern probeert zijn clouddiensten en Alexa-spraaksoftware ook al een tijdje aan te bieden aan bedrijven in de gezondheidszorg.

Nuance rapporteerde een omzet van 345,8 miljoen dollar over het vierde kwartaal van 2020. Het aandeel van het bedrijf is sinds maart 2020 bijna verdrievoudigd en de marktkapitalisatie bedraagt zo’n 13 miljard.

De overname is de op een na grootste overname van Microsoft ooit. In 2016 betaalde het concern 26,2 miljard dollar voor de aankoop van zakelijke netwerksite LinkedIn.