De geruchten zijn hardnekkig: Microsoft gaat een volgende grote stap nemen in de markt voor smartphones. Hoe? Door middel van een opvouwbaar scherm voor de smartphone.

Althans, dat meent de site Windows Latest op te maken uit het nieuwste patent dat Microsoft heeft aangevraagd op een nieuw, handig scharnier.

Het ontwerp waar patent op gevraagd wordt is interessant: het heet “hinge with free-stop function, ofwel een scharnier dat in elke stand blijft staan.

Het zou twee schermen met elkaar verbinden, maar dan zo dat het scharniermechanisme niet uitsteekt.

surface phone patent

Bron: Microsoft/USPTO

Wat misschien wel veel interessanter is dan de uitvinding zelf, is waarom Microsoft inzet op uitklapbare schermen.

Kort samengevat komt het erop neer dat Microsoft denkt dat de zogeheten edge-to-edge smartphoneschermen (dus een smartphone waarvan het scherm de gehele voorzijde beslaat), zoals die van Apple’s iPhone X en de Samsung’s Galaxy S8, verdere verbetering van het ontwerp in de weg zitten.

Lees ook op Business Insider

Er zijn dus maar twee opties: of je maakt de schermen nóg groter (waar eigenlijk niemand veel blijer van wordt), of je voegt een tweede scherm toe.

Uit de patentaanvraag:

“In het verlengde van de verbeterde mogelijkheden ontstond een vraag naar grotere displays om de gebruikerservaring te verrijken. Beeldschermen van mobiele telefoons zijn zo groot geworden dat ze nu bijna het hele oppervlak van een telefoon beslaan. Een groter beeldscherm betekent een grotere telefoon. En dat is onwenselijk, mensen willen dat de telefoon comfortabel in de hand ligt, en in de borst- of broekzak past.”

Een interessant idee, al is niet helemaal duidelijk waarom Microsoft denkt dat, zoals het zelf zegt, dubbele beeldschermen steeds populairder worden. Los van misschien de Nintendo 3DS zijn er maar weinig draagbare apparaten met twee schermen.

Microsoft lijkt daar wel een punt te hebben. Als mensen per se een groter scherm willen, dan moet het hele concept van de smartphone wellicht een make-over krijgen.

Een apparaat met twee schermen kan voordelen hebben. Stel je voor dat je op het bovenste scherm foto’s bekijkt, op het onderste aantekeningen maakt en als je klaar bent alles uitklapt om op één scherm een film te bekijken.

iPhone X

Foto: Volgens Microsoft is een tweede scherm de enige manier om nog meer scherm te krijgen. Bron: Hollis Johnson

Dit is natuurlijk slechts een patent en het betekent niet dat Microsoft daadwerkelijk aan een mobiele telefoon werkt. Microsoft kondigde dit jaar bovendien officieel het einde aan van de mobiele versie van Windows 10.

Overigens heeft de Chinese fabrikant ZTE onlangs een smartphone met twee schermen op de markt gebracht. Het YouTube-kanaal van ‘Mr. Mobile’ Michael Fisher recenseerde het toestel: