Michel Barnier heeft de Britse regering gewaarschuwd dat de Europese Unie “niet gaat wachten” tot Groot-Brittannië duidelijk heeft gemaakt hoe het de toekomstige handelsrelatie met de overgebleven lidstaten voor zich ziet.

Tijdens een toespraak in het Centrum voor Europese Hervorming in Brussel zei de Europese hoofdonderhandelaar maandag dat er een ambitieus vrijhandelsverdrag “mogelijk” is met de Britten. Maar hij waarschuwde ook dat Brussel andere prioriteiten heeft dan Groot-Brittannië.

“De EU wil natuurlijk kijken naar een ambitieuze benadering van vrijhandel en de toekomstige relatie hoeft zich niet te beperken tot handel”, zei Barnier.

“Het zou gebaseerd moeten zijn op onze gedeelde waarden. We moeten samenwerken om de veiligheid van onze burgers te garanderen, om criminaliteit en terrorisme aan te pakken en logischerwijs moeten we ook afstemming hebben op het gebied van defensie.”

“Maar bij geen van deze onderwerpen gaat de EU wachten op Groot-Brittannië. We moeten vooruitgang blijven boeken. We zullen verder gaan met het sluiten van nieuwe handelsverdragen, bovenop de verdragen die we al hebben met 60 landen.

"We gaan verder met ons werk op onze interne markt en digitalisering. We voeren onze investeringen in onderzoek en innovatie op. En we blijven de kracht van de interne markt gebruiken om de globalisering vorm te geven."

Brexit-rekening en uitbleven deal

Barnier besprak ook een reeks geschilpunten over het Britse vertrek uit de EU, terwijl premier Theresa May een bod van 45 miljard euro zou voorbereiden voor rekening van de scheiding. Ze hoopt daarmee de impasse in de Brexit-gesprekken te doorbreken.

De Europese hoofdonderhandelaar zei dat hij het "betreurt" dat er in het Britse debat zoveel gesproken wordt over de mogelijkheid van "no-deal". Volgens hem is een Brexit zonder overeenkomst voor beide kanten "geen positieve uitkomst".

Barnier benadrukte verder dat "Brexit ook helemaal Brexit" betekent. Hij bevestigde dat Groot-Brittannië het recht op financiële paspoorten verliest bij vertrek uit de Europese Unie.

"Het juridische gevolg van Brexit is dat Britse financiële dienstverleners hun EU-paspoort verliezen. Dat paspoort geeft hen toegang tot een markt van 500 miljoen consumenten en 22 miljoen bedrijven", zei Barnier.

Er zijn meer dan 5.400 Britse bedrijven die gebruikmaken van paspoortrechten om zaken te doen in de Europese Unie en dat levert Groot-Brittannië jaarlijks ruim 10 miljard euro aan inkomsten op.

Brexiteers "moeten met een oplossing" komen voor Noord-Ierland

Barnier drong er op aan dat de Britten met werkbare voorstellen komen om te voorkomen dat er weer een harde grens komt met Noord-Ierland.

"Groot-Brittannië zei dat het EU-wetten zal blijven toepassen op zijn grondgebied, maar niet alle wetten. Het is daarom onduidelijk welke regels er gaan gelden voor Noord-Ierland na Brexit en wat Groot-Brittannië wil doen om te voorkomen dat er een harde grens komt.

"Iedereen die een Brexit wil, moet ook met oplossingen komen."

Barnier herhaalde ook de Europese wens om de integriteit van de interne markt te behouden en zei dat de Britten het kunnen vergeten om te profiteren van delen van het lidmaatschap zonder helemaal deel te nemen.

"Iedereen die zegt dat Groot-Brittannië kan profiteren van delen van de interne markt, moet stoppen met deze tegenstrijdigheid."