Facebook-moederbedrijf Meta Platforms gaat nog eens 10.000 extra banen schrappen om kosten te besparen.

In november had Meta, dat ook eigenaar is van WhatsApp en Instagram, al aangekondigd dat er 11.000 arbeidsplaatsen gingen verdwijnen.

In de media werd al langer gespeculeerd over meer banenverlies bij het Amerikaanse technologiebedrijf. Onlangs meldde de krant The Washington Post al dat er nog duizenden werknemers zouden moeten vertrekken.

De krant schreef destijds op basis van bronnen dat Meta van plan is flink te reorganiseren. Advocaten, financiële deskundigen en topmanagers zouden plannen moeten opstellen om de hiërarchie van het bedrijf te reduceren.

Meta wil het aantal managers in de organisatie terugbrengen, waardoor de werknemers die nu een leidinggevende positie hebben, zullen worden gedwongen functies in een lagere schaal te accepteren. Ook wordt er van managers die hun positie wel behouden, verwacht dat zij leiding gaan geven aan grotere teams.

Topman Mark Zuckerberg zei ten tijde van de vorige ontslagronde in november dat werknemers geen nieuwe ontslagronde hoeven te vrezen. Hoofd communicatie van Meta, Andy Stone, uitte zich op Twitter zelfs kritisch over de recente berichtgeving van The Washington Post.

Nu blijkt dat de krant het toch bij het juiste eind had.

Zuckerberg heeft eerder gezegd dat 2023 een "jaar van efficiëntie" moest worden en dat Meta zich meer op de winstgevendheid zou gaan richten. Daar is de nieuwe ontslagronde een onderdeel van.

Beleggers klaagden al enige tijd dat Meta te veel geld investeerde in de 'metaverse', een virtuele wereld waarin we op zeker moment allemaal onze tijd gaan doorbrengen als het aan Zuckerberg ligt. Ook de investeringen daarin werden al teruggeschroefd.

Veel grote techbedrijven hebben de laatste maanden massaontslagen aangekondigd omdat de economische vooruitzichten somberder zijn geworden. Zo kondigde computermaker HP in november een ontslagronde van 6.000 banen aan. Cisco Systems en IBM schrappen allebei ongeveer 4.000 banen. Ook bij tech- en webwinkelconcern Amazon, Google-eigenaar Alphabet en softwareconcern Microsoft verdwijnen tienduizenden banen.

Meer over Meta? Lees ook deze stukken eens: