Meta Platforms schrapt wereldwijd meer dan 11.000 banen, zo heeft het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp bekendgemaakt. Dat komt neer op 13 procent van alle banen bij het bedrijf.

Het is de eerste keer in het bestaan van Meta, dat in 2004 werd opgericht als TheFacebook, dat er een grote ontslagronde is. De afgelopen jaren groeide het personeelsbestand van Meta nog gestaag. Bij de cijfers over het derde kwartaal stelde het socialemediabedrijf dat er eind september 87.314 mensen werkten. Dat waren er 28 procent meer dan een jaar eerder.

Meta heeft veel last van adverteerders die minder geld steken in onlinereclame, en kampt ook met hogere kosten door de gestegen rente en hoge inflatie. Behalve de ontslagen heeft de Amerikaanse onderneming ook een vacaturestop aangekondigd tot het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar en worden de uitgaven van verschillende afdelingen aan banden gelegd.

Topman Mark Zuckerberg nam in de aankondiging de verantwoordelijkheid voor de ontslagronde op zich. “Ik wil rekenschap afleggen voor deze beslissing en hoe we daartoe zijn gekomen. Ik weet dat dit voor iedereen zwaar is en het spijt me in het bijzonder voor hen die hierdoor geraakt worden.” Daarnaast zei Zuckerberg dat hij verwacht had dat de groei van onlinewinkelen tijdens de coronapandemie ook daarna zou doorzetten. “Dat had ik fout en daar neem ik de verantwoordelijkheid voor.”

De kosten van Meta zijn de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Aan het plan van Zuckerberg om volop in te zetten op de Metaverse, een virtuele wereld waar mensen bijvoorbeeld kunnen werken, gamen of concerten kunnen bezoeken, hangt een prijskaartje. Zo gaf het bedrijf veel meer uit aan onderzoek en ontwikkeling zonder dat daar meer omzet tegenover stond.

De beurskoers is door die hogere kosten en de moeite om steeds meer adverteerders te vinden flink gedaald. Dit jaar werd een aandeel Facebook ruim twee derde minder waard. Aandeelhouders hebben weinig invloed op de richting die het bedrijf uit Californië opgaat omdat Zuckerberg speciale aandelen met meer stemrecht in zijn bezit heeft waardoor hij in zijn eentje een meerderheid van de stemmen heeft.

Meta Platforms heeft ook een kantoor in Amsterdam. Het is nog niet direct duidelijk hoeveel banen hier worden geschrapt.

LEES OOK: De obsessie van Mark Zuckerberg met het bouwen van de metaverse heeft veel te maken met Apple