• De Amerikaanse waakhond FTC heeft bot bij de rechter gevangen in een rechtszaak tegen Facebook-moeder Meta, over de overname van een populaire VR-app.
  • Volgens FTC kon de relatief kleine overname niet doorgaan, omdat hiermee de concurrentie beperkt wordt in de vr-consumentenmarkt waar Meta steeds dominanter wordt.
  • Meta zet zwaar in op de virtuele wereld metaverse en heeft de afgelopen jaren veel in vr geïnvesteerd.
  • Lees ook: De 8 plagen van Meta betekenen niet dat het bedrijf van Mark Zuckerberg tot mislukken is gedoemd

De Amerikaanse toezichthouder FTC laat de overname van vr-startup Within door Facebook-moederbedrijf Meta Platforms nu echt doorgaan. De waakhond had die overname eerder geprobeerd tegen te houden door een rechtszaak aan te spannen. Die verloor de FTC echter. Nu sluit de waakhond ook verdere juridische acties uit.

De overname van Within, die de populaire fitness-app Supernatural maakt die met virtual reality werkt, werd al eind 2021 aangekondigd door Meta. Maar de FTC, onder leiding van de door Joe Biden aangestelde Lina Khan, wilde ook de aankoop van een kleine startup niet zomaar door laten gaan. De waakhond stelt dat dergelijke kleine aankopen ook in potentie de concurrentie kunnen gaan beperken.

Met de aankoop van Within zou Meta dominanter worden in de vr-consumentenmarkt, waar het moederbedrijf van Facebook afgelopen jaren al veel in heeft geïnvesteerd, zo voerde de FTC aan volgens techsite The Verge. De waakhond verwees daarbij naar de acquisitie door Meta van het bedrijf achter vr-game Beat Saber in 2019, die zou de concurrentie tussen de twee bedrijven tenietdoen.

De rechtbank bepaalde dat de FTC niet genoeg bewijs aanleverde dat daar in dit geval sprake van was. Maar volgens het overheidsorgaan bevestigde de rechter in zijn uitspraak wel de juridische onderbouwing van de zaak.

Door de uitspraak kon Meta de overname van Within begin deze maand officieel afronden. Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp zet volop in op virtual reality omdat topman Mark Zuckerberg denkt dat we in de toekomst allemaal zakendoen in een virtuele wereld, het metaversum. De FTC had via een nieuwe zaak nog kunnen eisen dat de aankoop alsnog ongedaan werd gemaakt.

Lees ook: De 8 plagen van Meta betekenen niet dat het bedrijf van Mark Zuckerberg tot mislukken is gedoemd