Mark Zuckerberg krijgt een fors groter budget van Meta voor zijn persoonlijke veiligheid.

Uit bij toezichthouder SEC ingediende documenten blijkt dat het basisbudget is verhoogd van 10 miljoen dollar naar 14 miljoen dollar. De verhoging van 40 procent werd vorige week goedgekeurd door de raad van bestuur van Meta, het voormalige Facebook.

De laatste keer dat het vooraf toegestane budget voor de veiligheid van Zuckerberg werd verhoogd, was in 2018. Volgens het bestuur was het dit jaar tijd voor een nieuwe verhoging gelet op “de positie en het belang” van de oprichter en CEO voor Meta en het feit “dat zijn jaarsalaris slechts 1 dollar bedraagt”.

Vanwege zijn grote aandelenbelang in Meta wordt het vermogen van Zuckerberg geschat op ongeveer 64 miljard dollar.

Zuckerberg zal waarschijnlijk veel meer dan 14 miljoen dollar besteden aan zijn veiligheid. In 2020 bedroegen de totale kosten voor de persoonlijke beveiliging van Zuckerberg meer dan 23 miljoen dollar en in 2021, het meest recente jaar waarover Meta cijfers bekend heeft gemaakt, was dat 25 miljoen dollar.

Ook het verschil tussen het vooraf toegestane budget en de daadwerkelijke kosten wordt betaald door Meta en in financiële documenten omschreven als "overige compensatie."

De verhoging van het budget voor zijn persoonlijke beveiliging komt kort nadat Zuckerberg 2023 bestempelde als "jaar van de efficiëntie" voor Meta, omdat het bedrijf projecten en de organisatiestructuur gaat stroomlijnen. In de komende weken wordt een nieuwe ontslagronde verwacht.

Veel topmensen van grote bedrijven worden vergezeld door persoonlijke beveiligers, aangezien zij en hun families regelmatig bedreigd worden of worden achtervolgd door paparazzi of opdringerige fans.

Jeff Bezos en Elon Musk en andere bekende oprichters en bestuurders van grote bedrijven besteden ook miljoenen dollars aan hun persoonlijke beveiliging, maar Zuckerberg besteedt er verreweg het meest aan.

LEES OOK: De 16 grootste schandalen waarmee Mark Zuckerberg de afgelopen 10 jaar te maken kreeg toen hij een van ’s werelds machtigste mensen werd