• De opkomst van zogenoemde meme-aandelen creëert artificiële markten op de beurs, aldus topman Luke Ellis van hedgefonds Man Group.
  • Volgens Ellis moeten de aandelen van bedrijven die via sociale media worden omarmd door particuliere beleggers worden gemeden
  • In maart ontwikkelde Man Group een systeem om discussies op het sociale platform Reddit te volgen.

De opkomst van zogenoemde meme-aandelen leidt tot het ontstaan van “artificiële markten”, aldus Luke Ellis, de CEO van ’s werelds grootste beursgenoteerde hedgefonds Man Group.

Volgens Ellis moeten de aandelen van bedrijven die geliefd zijn bij particuliere beleggers die zich verzamelen op het sociale platform Reddit worden gemeden.

Ellis zei woensdag tegenover tv-zender CNBC dat zijn bedrijf in maart een systeem heeft ontwikkeld dat automatisch signalen geef over aandelen waar beleggers over discussiëren op Reddit. De software filtert hierbij aandelen uit waar de Reddit-beleggers zich bovengemiddeld druk om maken, mede met behulp van taalanalyses.

We “vermijden de handel in aandelen waar ze superenthousiast over zijn, omdat ze meestal artificiële markten creëren”, zegt Ellis tegen CNBC.

Meme-status gebruiken om geld op te halen bij beleggers

Meme-aandelen doken begin dit jaar voor het eerst op toen de koers van het aandeel GameStop in januari door het dak ging, dankzij het enthousiasme van beleggers op het WallStreetBets-forum van Reddit.

Lees ook: GameStop eindigt de knotsgekke beursweek 400% in de plus: ‘Dit is erger dan het casino, dit is spelen met vuur’

Sindsdien zijn er nieuwe aandelen toegevoegd aan het meme-universum, terwijl oude favorieten zoals die van bioscoopketen AMC Entertainment een heropleving hebben gekend.

AMC heeft van de stijgende aandelenkoers geprofiteerd door nieuwe aandelen uit te geven.

Lees ook: De nieuwe ‘GameStop’: kleine speculanten stuwen koers bioscoopketen AMC flink op – grote hedgefondsen schrijven een verlies van $618 miljoen in 1 dag

"Ik denk dat het echt interessant wordt als bedrijven kunnen profiteren van dit soort marktbewegingen door vers kapitaal op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen”, zei Ellis. “Dit kan leiden tot een radicale verschuiving in de bioscoopindustrie, omdat een van de bioscoopketens in staat is geweest om ‘Wall Street Bets' te gebruiken om kapitaal op te halen.”

Meer meme-beleggingen? Bekijk ook deze stukken eens: