• To the moon! Met die leus stuwen kleine speculanten via fora als r/WallStreetBets de koers van bioscoopketen AMC flink op.
  • Gevolg is dat professionele hedgefondsen enorme verliezen moeten accepteren om hun posities af te dekken.
  • Woensdag liepen de verliezen voor beleggers die hadden gegokt op een daling van de beurskoers van AMC op tot honderden miljoenen dollars.

In een nieuwe door internet gedreven beursrally zijn de aandelen van de Amerikaanse bioscoopexploitant AMC Entertainment deze week gestegen tot opmerkelijke hoogte. De beurshype lijkt op die van GameStop eerder dit jaar.

Kleine particuliere beleggers komen opnieuw bij elkaar op fora zoals r/WallStreetBets op Reddit en duiken nu boven op de aandelen AMC die ook in januari al in de belangstelling stonden.

De koers van AMC steeg deze week met ruim 19 procent, richting de 20 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds 27 januari, zo meldt persbureau Reuters.

Aandelen GameStop stegen deze week ook weer met bijna 16 procent tot ruim boven de 240 dollar, ongeveer het hoogste niveau sinds midden maart.

Door de manier van speculeren worden deze aandelen nu vaak als 'meme-aandelen' omschreven. Een fundamentele reden voor het vertrouwen in dergelijke aandelen is daarbij niet duidelijk. De koersen stijgen – zo lijkt het – vooral doordat beleggers op sociale media samen besluiten om een bepaald aandeel te kopen dat door anderen als relatief waardeloos wordt gezien.

De koopwoede van particuliere beleggers zorgt ervoor voor dat traditionele beursspeculanten met zogeheten shortposities (waarbij gespeculeerd wordt op een koersdaling) aandelen moeten bijkopen om hun verplichtingen te dekken. Dit heeft een extra koersopdrijvend effect, terwijl de posities van de speculanten verder worden uitgeknepen in wat dan ook een 'short squeeze' wordt genoemd.

Lees ook: Zo werkt short gaan met aandelen – en hoe dat mis ging met GameStop toen particuliere beleggers samenspanden tegen pro’s

Chinese investeerder heeft belang in AMC afgebouwd

De verhandelbaarheid van het aandeel AMC is recent gestegen doordat er meer aandelen AMC beschikbaar kwamen op de markt. Het Chinese conglomeraat Dalian Wanda Group wilde namelijk af van zijn belang in de bioscoopgroep. De Reddit-speculanten sprongen hierop in door de aandelen over te nemen tegen steeds hogere koersen.

Het Chinese conglomeraat heeft volgens Bloomberg zijn belang in de Amerikaanse bioscoopketen teruggebracht tot slechts 0,002 procent, waar dat eerder een kleine 7 procent was.

De mogelijkheid om samen een groter aandeel te verwerven in AMC werd door Reddit-leden met vreugde ontvangen. "Wij hebben nu de toekomst van dit bedrijf in handen!", postte een enthousiaste particuliere belegger na het nieuws dat de Wanda Group haar positie flink had teruggebracht.

'Grote verliezen voor iedereen die een shortpositie aanhoudt'

De rally van zowel AMC als Gamestop zorgde ervoor dat hedgefondsen die hadden ingezet op een koersdaling woensdag verliezen moesten incasseren van bij elkaar 618 miljoen dollar, zo blijkt gegevens van beursdatabedrijf ORTEX.

"AMC en GameStop (GME) hebben opnieuw een ongelooflijke start van de week gehad", zegt Peter Hillerberg, mede-oprichter van ORTEX hierover. "Aangezien de shortposities in deze aandelen erg groot zijn, genereert dit ook grote verliezen voor iedereen die een shortpositie aanhoudt."

Lees over de beursrally van dit jaar ook: