First lady Melania Trump is onaangekondigd naar Texas gegaan en is er gaan kijken in een detentieoord voor kinderen van illegale immigranten die zijn gescheiden van hun ouders.

Volgens Amerikaanse media gaat het om een detentiecentrum van de grenswacht in McAllen aan de grens met Mexico.

Haar man president Trump heeft woensdag uiteindelijk toegegeven na een golf van kritiek, ook uit eigen Republikeinse gelederen en van zijn vrouw, en bepaald dat het scheiden van kinderen van hun illegaal binnengekomen ouders niet meer mag.

Hij heeft opdracht gegeven de reeds gescheiden kinderen te herenigen met hun ouders.

Melania bezoekt een centrum waar ongeveer zestig kinderen van migranten in de leeftijd van vijf tot zeventien jaar vastzitten in afwachting van de afwikkeling van de aanklachten tegen hun ouders.

Ze had haar trip naar de grens dinsdag al gepland en het was volgens haar woordvoerder Stephanie Grisham “100 procent haar eigen idee”. Grisham zei ook dat Melania alles met eigen ogen wilde zien, omdat “de beelden hebben haar geraakt als moeder en als mens” en dat haar man Donald Trump het bezoek steunt.

Toen haar werd gevraagd of de first lady het eens is met het door de president ondertekende decreet zei Grisham dat Melania voor hereniging van families is en dat ze door zal gaan met “haar man vertellen wat zij denkt dat er moet gebeuren”.

Melania biedt hulp aan

Melania bedankte in een rondetafelgesprek alle mensen die zo hard werken om de kinderen op te vangen en voegde daaraan toe:

“Ik ben hier om meer te weten te komen over uw opvangfaciliteit waarvan ik weet dat jullie kinderen voor langere tijd opvangen. Ik wil u ook vragen hoe ik kan helpen om te zorgen dat deze kinderen zo snel mogelijk weer met hun families herenigd worden.”

De betrokkenheid die Melania Trump toonde met mensen die te maken hebben met de harde aanpak van de immigratiedienst staat in schril contrast met het optreden van haar echtgenoot. Deze spreekt om de haverklap honend over illegalen die de grens oversteken en schildert ze geregeld af als gevaar voor de publieke veiligheid.

Trump zei dinsdag nog in een tweet dat de Democraten niet malen om misdaad en dat ze illegalen, hoe schurkachtig ook, het land laten binnenstromen en verpesten.

Melania zorgde nog voor veel ophef op sociale media door een jas die ze droeg toen ze aan boord stapte van het toestel dat haar naar Texas bracht. Op de achterkant van haar jas stond: “I really don’t care, do u?”