Mode, het lijkt de sleutel tot waar Melania Trump vooralsnog in faalt: het veroveren van de Amerikaanse harten. Iets dat haar voorgangster Michelle Obama wel lukte.

Afgelopen woensdag belandde Michelle Obama op de tweede plaats van de Gallup-peiling van meest gewaardeerde vrouwen ter wereld. Ruim 7 procent van de Amerikanen zeiden Obama meer te bewonderen dan welke andere vrouw dan ook.

Obama moet alleen Hillary Clinton boven zich dulden, die door 9 procent van de Amerikanen het meest bewonderd wordt.

Melania Trump moet het met een achtste plaats op de ranglijst doen; 1 procent van de ondervraagde Amerikanen bewondert haar.

Michelle Obama Melania Trump

Foto: Saul Loeb/Pool Photo/AP

Anders dan Hillary Clinton richtten beide first ladies zich in eerste instantie op niet-partijgebonden kwesties. Toch werden ze allebei afgerekend op hun sociale en politieke inspanningen - en op hun publieke presentatie.

Een belangrijk verschil tussen beiden is echter dat Michelle Obama haar politieke geloofwaardigheid kracht weet bij te zetten door haar manier van kleden, iets waar Trump duidelijk haar weg nog in moet zien te vinden.

Obama maakte als first lay furore met haar voorkeur voor mode van Target en J.Crew. Ze gebruikte haar kleding om over te komen als een toegankelijke, maar ook ambitieuze mom-in-chief.

Michelle Melania

Foto: AP Images

Obama's kledingkeuze stond vaak symbool voor haar sociale initiatieven. Een van haar bekendste is de moestuin die ze bij het Witte Huis heeft aangelegd. Dat sloot naadloos aan op haar inspanningen om kinderobesitas terug te dringen met initiatieven als de Let's Move-campagne en aangescherpte wetgeving rond voeding op scholen.

Obama gebruikte de tuin om haar 'gewone' manier van kleden te demonstreren. In een recensie van Obama's in 2012 verschenen boek American Grown schreef Vogue dat "Obama verschillende sweaters van J. Crew draagt om de seizoenen te accentueren - geel voor de zomer, een ruitjespatroon voor de herfst."

Melania Trump Michelle Obama

Foto: AP

Trump kwam daarentegen in toenemende mate onder vuur te liggen om haar peperdure outfits. De first lady heeft weliswaar wat gas teruggenomen na vernietigende kritieken (zo verschijnt ze niet meer in haar jas van 51.000 dollar), toch is haar garderobe beduidend duurder en meer design dan die van Obama.

Dat betekent overigens niet dat Trump geen supporters heeft. Integendeel, een achtste plaats krijg je niet zomaar, daarvoor zul je toch eerst Kate Middleton en Beyoncé Knowles terzijde moeten schuiven.

En toch lijkt het de Amerikanen meer om de inhoud dan om de stijl te gaan. Misschien dat daarom Trump nu een begin lijkt te maken met wat Obama al langer deed: politieke statements maken met modekeuzes, het verruilen van high-fashions looks voor meer ingetogen en op de gelegenheid afgestemde kleding.

Een goed begin is het halve werk, toch moet Trump nog veel van haar voorganger leren.

LEES OOK: Ivanka Trump heet eigenlijk niet echt Ivanka