• De maximale hypotheek stijgt in 2021 voor vrijwel alle groepen die hun inkomen zien stijgen.
  • Budgetinstituut Nibud verwacht een gemiddelde loonstijging van 1,4 procent, maar houdt vanwege de coronacrisis wel een slag om de arm.
  • Tweeverdieners zien hun leenruimte fors sneller groeien dan eenverdieners.

Vrijwel iedereen die volgend jaar meer gaat verdienen, krijgt meer leenruimte om een huis te kopen. Het maximale hypotheekbedrag gaat voor vrijwel alle inkomensgroepen omhoog, schrijft budgetvoorlichtingsinstituut Nibud donderdag in een adviesrapport aan het kabinet.

De normen voor de maximale hypotheek zijn aangepast aan de te verwachten prijsstijgingen en de fiscale veranderingen in 2021.

Het Nibud verwacht voor volgend jaar een gemiddelde loonstijging van 1,4 procent, maar houdt vanwege de coronacrisis wel een grotere slag om de arm dan gebruikelijk.

Als de verwachte loostijging er daadwerkelijk komt, zullen vrijwel alle huishoudens hun maximale hypotheek omhoog zien gaan. Voor huishoudens zonder inkomensstijging kan de leenruimte juist licht dalen.

 

Maximale hypotheek in 2021: eenverdiener en tweeverdiener

In onderstaande tabel hieronder is te zien hoe hoog de maximale hypotheek wordt voor eenverdieners met verschillende inkomens.

Zo kunnen mensen die dit jaar 35.000 euro verdienen en er volgend jaar 1,4 procent op vooruit gaan, in 2021 maximaal 161.434 euro lenen. Dat is 2.229 euro meer dan in 2020.

Bron: Nibud
Bron: Nibud

Bij tweeverdieners is het voordeel het grootst als ze nu samen 52.500 euro verdienen en hun inkomen volgend jaar met 1,4 procent zien stijgen. Dan gaat hun maximale hypotheek met bijna tienduizend euro omhoog, van 238.808 euro naar 248.360 euro.

Inkomensonzekerheid door corona

Het Nibud waarschuwt geldverstrekkers en financieel adviseurs wel om vanwege de coronacrisis extra goed te kijken hoe bestendig de inkomens zijn. "Waar anders het inkomen van de afgelopen jaren een belangrijk deel van de toetsing uitmaakte, speelt nu ook de nabije toekomst een grote rol", zegt directeur Arjan Vliegenthart. "Iemand kan een heel bestendig inkomen hebben gehad met werk dat door de aard van deze crisis een wankele toekomst heeft."

Het Nibud spreekt dan ook de verwachting uit dat de werkloosheid volgend jaar zal toenemen en dat inkomens onzekerder worden.

Tweeverdieners zijn steeds meer in het voordeel bij hun hypotheekmogelijkheden. Zo telt vanaf volgend jaar 90 procent van het tweede inkomen mee bij de berekening van de maximale hypotheek, terwijl dat dit jaar nog 80 procent is.

Het verschil in besteedbaar inkomen tussen een- en tweeverdieners neemt vanwege belastingwijzigingen al jarenlang toe en aan die trend komt voorlopig geen eind, aldus het Nibud. Volgens het budgetinstituut houden tweeverdieners in 2021, zelfs met de forse verruiming van de maximale hypotheek, meer financiële ruimte over dan dit jaar.

Lees meer nieuws over hypotheken: