• Max Verstappen doet goede zaken in de Formule 1, maar ook daarbuiten.
  • Dit jaar kan de Nederlandse coureur gigantische bonussen binnenhalen.
  • Vanaf 2023 moet Verstappen mogelijk inleveren op zijn salaris.

Begin juli wist Max Verstappen de derde winst op rij binnen te slepen bij de Formule 1. Hij kwam als eerste over de finishlijn tijdens de Grand Prix van Oostenrijk en verkreeg daarmee niet alleen waardevolle WK-punten, hij werd er ook nog eens rijkelijk voor beloond door zijn team.

Verstappen doet dus niet alleen goede zaken in de koningsklasse, zijn bankrekening wordt er ook niet slechter van. Hij is volgens diverse schattingen de op één na best betaalde coureur in de Formule 1. Alleen zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, die onlangs voor nog eens twee jaar bijtekende bij Mercedes, krijgt meer dan de Nederlander.

De Brit verdient naar schatting tussen de 30 miljoen euro en 45 miljoen euro per jaar. Verstappen moet het doen met tussen de 25 miljoen euro en 35 miljoen euro per jaar. Om dat in perspectief te plaatsen: als je beide salarissen optelt, zou je de rest van de F1-coureurs kunnen betalen en nog geld overhouden.

En dan hebben we het hier nog over kale salarissen. Verstappen verdient bijvoorbeeld ook flink aan verschillende sponsordeals waaronder bijvoorbeeld G-Star, CarNext en Jumbo. Deze bedrijven betalen hem miljoenen per jaar om een logo op z’n helm te plaatsen en zijn verschijning te gebruiken.

Max Verstappen is goed voor tientallen miljoenen in de Formule 1

Het salaris van Verstappen wordt dus goed aangevuld door externe partijen, maar ook Red Bull Racing stopt haar topcoureur regelmatig wat extraatjes toe.

Zo krijgt Verstappen naar verluidt ongeveer 50.000 euro extra per wk-punt, ontvangt hij 250.000 euro per gewonnen race en beloont zijn team hem ook met wat euro’s als hij de snelste raceronde binnenhaalt. Daarnaast kan de Nederlander op een enorme bonus rekenen als hij dit jaar wereldkampioen wordt en als Red Bull Racing de constructeurstitel binnenhaalt.

Mocht Verstappen het kampioenschap op zijn naam schrijven, dan weten we niet wat voor bedrag Red Bull naar hem zal overmaken. Vermoedelijk loopt dit in de miljoenen.

Het team kan in dat geval namelijk rekenen op enkele honderden miljoenen prijzengeld van de Formule 1. Daar komen nog wat tientallen tot honderden miljoenen bij als als het team de constructeurstitel binnensleept. Een groot gedeelte daarvan zal Red Bull ongetwijfeld verdelen onder Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Perez.

De exacte hoogte van het prijzengeld en de verschillende bonussen maakt de Formule 1 pas aan het einde van het seizoen bekend. De bonussen zijn afhankelijk van de totale prijzenpot die elk jaar wisselt.

F1-teams mogen vanaf 2022 minder uitgeven

De hoogte van alle salarissen, bonussen en sponsordeals is veelal gebaseerd op speculatie en informatie van ingewijden. Bij het prijzengeld dat de Formule 1 na afloop van een seizoen uitkeert, wordt er helemaal niets bevestigd door coureurs, teams en sponsoren. Het is dus onmogelijk om exact te bepalen hoeveel Verstappen aan het einde van dit jaar bijschrijft op zijn bankrekening. Waarschijnlijk is wel dat het het om vele tientallen miljoenen gaat.

Wat we wel weten is dat er vanaf volgend jaar minder geld omgaat in de Formule 1. Vanaf 2022 gaat de zogeheten 'budget cap' voor teams verder omlaag. Dat houdt in dat er een kostenplafond komt van 140 miljoen dollar (118 miljoen euro) per team. Dit jaar is dat nog 145 miljoen dollar, ofwel 122 miljoen euro.

Voor Verstappen betekent dat overigens niet per se in dat hij hoeft in te leveren op zijn jaarlijkse compensatie, want de salarissen van de coureurs en de drie best betaalde teamleden vallen buiten deze budget cap. 

Waar Verstappen en Hamilton zich wel zorgen om moeten maken is dat alle teams vorig jaar in principe akkoord zijn gegaan met een maximumloon voor coureurs. Als dat doorgaat, betalen teams nog maar 30 miljoen dollar per jaar (25 miljoen euro) per team. Dan kan het zo uitpakken dat Verstappen bijvoorbeeld genoegen moet nemen met 27,5 miljoen dollar en teamgenoot Perez het moet doen met 2,5 miljoen dollar.

Lees meer over de Formule 1 en Max Verstappen: