Mark Zuckerberg wil van Facebook geen familiebedrijf maken waarin de erven van de oprichter de touwtjes in handen houden.

Facebook-baas Mark Zuckerberg treft nu al voorbereidingen om te zorgen dat hij en z’n familie niet tot in de verre toekomst invloed blijven uitoefenen over het grootste sociale netwerk ter wereld. Dat blijkt uit documenten die Facebook donderdag heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Zuckerberg heeft feitelijk een soort alleenheerschappij over Facebook, omdat hij beschikt over een speciaal soort aandelen die extra stemrecht geven. Facebook kent zogenoemde A-aandelen, waarbij elk aandeel recht geeft op één stem, en B-aandelen, waarbij elk aandeel recht geeft op tien stemmen.

Doordat Zuckerberg, naast A-aandelen, liefst 76 procent van de B-aandelen van Facebook bezit, beschikt hij over bijna 54 procent van de stemrechten, terwijl hij een belang van 15 procent in Facebook heeft.

Bijzondere voorstellen

Maar Mark wil niet over z’n graf heen regeren, zo blijkt uit de documenten die Facebook heeft gedeponeerd, vooruitlopend op de aandeelhoudersvergadering van 20 juni. Want daarin zijn een paar bijzondere voorstellen opgenomen.

Zo wil Zuckerberg een groot deel van zijn aandelenbezit in Facebook doneren aan een Amerikaanse BV voor goede doelen die hij samen met zijn vrouw Priscilla Chan beheert. Daarvoor geeft Facebook een nieuw soort aandelen uit zonder stemrecht, die Zuckerberg ook krijgt.

Het idee is dat hij deze C-aandelen zonder stemrecht kan overdragen aan zijn goede doelen-BV. Zo kan Zuckerberg miljarden aandelen wegsluizen uit Facebook, maar houdt zijn goede-doelen-BV geen controle over Facebook.

Facebook geen familie-imperium

Verder zal Facebook een bepaling opnemen die ervoor zorgt dat alle B-aandelen, die extra stemrecht hebben, automatische in A-aandelen (met één stemrecht per aandeel) worden omgezet als Zuckerberg komt te overlijden, arbeidsongeschikt wordt, opstapt als topman of wordt ontslagen.

Ofwel: als Zuck geen bestuurder meer is, verliest hij de meerderheid van het stemrecht bij Facebook en geldt dat per saldo ook voor zijn erfgenamen.

Zuckerberg wil dus van Facebook geen klassiek familiebedrijf maken, zoals bijvoorbeeld Heineken nog altijd is in Nederland.

Want hoewel er in het uitvoerend bestuur van de Nederlandse brouwer geen lid van de familie Heineken meer zit, heeft de familie via een getrapte constructie nog altijd een controlerende meerderheid in het beursbedrijf Heineken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl