Facebook-topman Mark Zuckerberg kreeg afgelopen jaar 1 dollar als basissalaris. Maar de mede-oprichter van het grootste sociale netwerk ter wereld hoeft niet op een houtje te bijten. Hij verzilverde voor drie miljard dollar aan eerder toegekende aandelenopties.

Ogenschijnlijk ziet het beloningspakket van Facebook’s bestuursvoorzitter Mark Zuckerberg er opvallend bescheiden uit. Over 2013 kreeg Zuckerberg 1 dollar salaris uitgekeerd, zo blijkt uit een nieuwe melding bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, waarover diverse media berichten.

Verder staat er nog een bedrag van 652 duizend dollar aan ‘overige compensatie’ als beloning in de boeken. Daarbij gaat het om kosten voor de beveiliging van Zuckerberg en vliegkosten.

In 2012 kreeg de topman van Facebook nog een basissalaris van 503 duizend dollar, een bonus van 266 duizend dollar en kwam zijn overige compensatie uit op 1,2 miljoen dollar.

Formeel is Zuckerberg er daarom afgelopen jaar 67 procent op achteruit gegaan. Maar beklagenswaardig is Zuckerberg niet. Per eind februari dit jaar bezat hij 426 miljoen aandelen Facebook, goed voor een vermogen van bijna 26 miljard dollar.

Zuckerberg: 1 dollar salaris, 3,3 miljard voor opties

Bovendien profiteerde Zuckerberg in 2013 wel degelijk van een extraatje, zo meldt de BBC. Zuckerberg maakte afgelopen jaar namelijk volop gebruik van optierechten die hij eerder toegekend had gekregen, om aandelen Facebook te kopen. De verzilvering van die optierechten leverde 3,3 miljard dollar op.

De best verdienende bestuurder bij Facebook was afgelopen jaar overigens chief operating officer Sheryl Sandberg, volgens de officiële meldingen van Facebook. Haar beloningspakket kwam uit op ruim 16 miljoen dollar, wel een daling van 38 procent vergeleken met een jaar eerder.

Lees ook

Nieuwe lay-out Facebook meteen gestopt na test

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl