Marianne Thieme stapt op als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Op 8 oktober verlaat ze de Tweede Kamer, laat de partij zondag weten.

Thieme, een van de oprichters van de partij, zit sinds 2006 in de Kamer. Ze maakte haar vertrek bekend op een ledendag van de partij in het parlementsgebouw.

Ze zegt voor de zomer de knoop te hebben doorgehakt. “Afgelopen mei, na de 24e succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging.”

Eva van Esch, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Utrecht, neemt Thiemes plek in de Tweede Kamer over.

Thieme is naar eigen zeggen niet van plan helemaal van het toneel te verdwijnen. “Weet dat ik me voluit voor onze gezamenlijke idealen zal blijven inzetten, zij het buiten het parlement. Na zeventien jaar politiek leiderschap zal ik me binnen onze partij graag op een andere manier blijven inzetten.”

Kamerlid Esther Ouwehand zal de fractie voorlopig leiden. Zij nam de afgelopen jaren al vaker waar voor Thieme, toen die met zwangerschapsverlof was en ook eind vorig jaar, toen Thieme ziek was. Ze verliet toen enkele maanden de Tweede Kamer, al maakte ze toen niet bekend waar ze aan leed.

Kamer vol lof over afzwaaiende Thieme

Het vertrek van Thieme levert haar een lofzang van collega's op. "Dertien jaar lang bewees Marianne Thieme als Kamerlid dat je op overtuiging en inhoud een politieke partij kunt bouwen", twittert premier Rutte. "Ik bewaar goede herinneringen aan onze contacten. Groot respect voor wat zij heeft bereikt." Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt de uitbouw van een nieuwe partij "een ontzettend knappe prestatie".

Ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vindt het "knap hoe Marianne Thieme haar partij op de kaart heeft gezet, ook al lagen onze opvattingen vaak ver uit elkaar". Ook Gert-Jan Segers (ChristenUnie) was het niet altijd eens met Thieme, stelt hij, maar hij respecteerde "de manier waarop ze ons steeds uitdaagde goed voor de schepping te zorgen".

Lilian Marijnissen (SP) vindt het vertrek van Thieme jammer, en stelt dat "de Tweede Kamer een bevlogen politica verliest. Iemand bij wie de idealen altijd voorop staan". GroenLinks-voorman Jesse Klaver roemt Thieme als een "groot voorvechter voor groene politiek".

Rob Jetten (D66) vindt dat een "powervrouw de Tweede Kamer verlaat. Ontzettend jammer! Een bondgenoot bovendien in de strijd voor een duurzame en groene wereld".

Lees meer over Marianne Thieme: