Zoals elk jaar maakt Marianne Thieme op Prinsjesdag een statement met haar outfit. Dit jaar draagt ze een insectenjurk van de Syrische couturier Achmed Oso.

Op de donkergroene fluwelen jurk zijn met de hand insecten geborduurd zoals vlinders, bijen en lieveheersbeestjes. Daarmee wil Thieme aandacht vragen voor de drastische afname van insecten in Nederland.

“De uitstoot aan schadelijke stoffen zoals stikstof, methaan en CO2 in ons land bedreigen het voortbestaan van insecten. Bovendien zijn de veelgebruikte pesticiden op onze akkers met monotone raaigraswoestijnen, de pest voor onze natuur”, aldus Thieme op de website van de Partij voor de Dieren. “Zonder insecten hebben we geen voedsel. Ze vormen de basis van de biodiversiteit in onze natuur en voedselvoorziening.”

Volgens de Partij voor de Dieren zou Prinsjesdag niet over economische groei moeten gaan, maar over hoe we als mensheid de natuur kunnen beschermen. Thieme: “De vraag die in de troonrede gesteld zou moeten worden, maar niet wordt, is: wat is belangrijker, je geld, of je leven?”

De jurk is gemaakt door Achmed Oso, oprichter van Oso Couture. Hij groeide op in een gezin van twaalf kinderen in Bene, een Syrisch dorpje vlak bij Aleppo. In 2000 kwam hij naar Nederland, hij heeft zowel in Syrië als in Nederland diverse modeopleidingen gevolgd.

"Oso is typisch het voorbeeld van iemand die ondanks tegenslag in zichzelf is blijven geloven en er alles aan heeft gedaan om zijn droom waar te maken", aldus de Partij voor de Dieren.

Benieuwd naar de protestoutfits die Marianne Thieme de afgelopen jaren heeft gedragen op Prinsjesdag? Wij maakten een overzicht »