Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme is de komende tijd afwezig uit de Tweede Kamer.

Ze is ziek en wordt de komende maanden vervangen door Christine Teunissen, die de overstap maakt van de Eerste naar de Tweede Kamer.

Kamerlid Esther Ouwehand neemt het voorzitterschap van de fractie over.

Teunissen wordt donderdag beëdigd. Thieme zal zeker een paar maanden uit de roulatie zijn, aldus een woordvoerder. Over wat haar precies mankeert, doet de partij verder geen uitspraken. Wie Teunissen gaat vervangen in de senaat, is nog niet bekend.

Thieme richtte de Partij voor de Dieren in 2002 op en zit sinds de verkiezingen van 2006 in de Tweede Kamer. Bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 2017 was Thieme voor de vijfde keer lijsttrekker en steeg het aantal zetels van twee naar vijf.

Marianne Thieme: politieke stem voor dieren

Als fervent tegenstander van de bio-industrie wil Thieme "dieren een stem geven" met haar politieke activiteiten. Maar de partij heeft inmiddels een breder programma dat gericht is op verduurzaming van de economie en de samenleving.

De afgelopen jaren maakte Thieme er een traditie van om met Prinsjesdag een politiek statement te maken via een protestoutfit.

Waar de meeste Kamerleden en bewindslieden kiezen voor een stijlvolle jurk of een klassieke hoed wil de leider van Partij voor de Dieren op Prinsjesdag iets aan de kaak stellen.

Meestal is dat iets dat dicht bij het partijprogramma ligt, zoals minder vlees eten of het verbieden van de plezierjacht. Maar Thieme sprak zich ook een keer uit over het gebrek aan vrouwen in de politiek.

LEES OOK: 10 protestoutfits die Marianne Thieme de afgelopen jaren droeg op Prinsjesdag