Marianne Thieme maakt op Prinsjesdag graag een statement.

Waar de meeste Kamerleden en bewindslieden kiezen voor een stijlvolle jurk of een klassieke hoed wil de leider van Partij voor de Dieren iets aan de kaak stellen.

Meestal is dat iets dat dicht bij het partijprogramma ligt, zoals minder vlees eten of het verbieden van de plezierjacht. Maar Thieme sprak zich ook uit over het gebrek aan vrouwen in de politiek.

Kijk mee naar de opvallende outfits die Marianne Thieme de afgelopen jaren droeg op Prinsjesdag:


2009: Koksmuts met de tekst ‘Meat Free Mondays’

Met deze koksmuts steunde Thieme de campagne van zanger Paul McCartney om een dag in de week geen vlees te eten. Ze riep het kabinet op om maatregelen te nemen om de vleesconsumptie in Nederland te verminderen om zo de CO2-uitstoot terug te dringen.


2010: Koksmuts met de tekst 'Fish Free Fridays'

Een jaar later draagt Thieme opnieuw een koksmuts, dit keer met een oproep om op vrijdag geen vis te eten. Op dezelfde dag brengt de Partij voor de Dieren de documentaire Sea the Truth uit die de overbevissing van oceanen aan de kaak stelt.


2011: Admiraalspet met de tekst 'Save our Seas'

Opnieuw een hoed met een boodschap. Met deze admiraalspet borduurt Thieme voort op het thema van het jaar ervoor. "Als we in het huidige tempo doorgaan met het vangen en eten van vis, zijn de oceanen en zeeën binnen afzienbare tijd leeggevist", aldus de partijleider van Partij voor de Dieren. "Het roer moet om, er zal op een volstrekt andere koers moeten worden ingezet."


2012: Battledress met zomerwortels

In 2012 doet Thieme er een schepje bovenop. Niet alleen de hoed, maar de complete outfit is gewijd aan een thema. Ze draagt een olijfgroene battledress met daarbij een munitieriem van zomerwortels. Daarmee vraagt ze niet alleen aandacht voor haar wetsvoorstel om de plezierjacht te verbieden, maar roept ze ook op om duurzamer met de aarde om te gaan.

"We zullen het groeiend verzet tegen de roofbouw van landbouwgrond, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en de uitbuiting van dieren als gevolg van overconsumptie nader vormgeven en uitbouwen", aldus Thieme. "Want de uit z’n krachten gegroeide economie vraagt om onconventionele antwoorden."


2013: Jagerstenue

Ook dit jaar maakt Thieme een statement tegen hobbyjagers. Ze is gekleed in een robe manteau van jagersstof, ontworpen door Erny van Reymersdal.

Het tenue heeft een aantal bijzondere details. De nestels aan de voorzijde zijn behangen met jagerstokens, zoals een paard en afbeeldingen van andere dieren waar nog op gejaagd mag worden, met op de borst zes speldjes van gebroken jachtgeweren. Op de hoed en rug is een embleem te zien van een vosje dat angstig voor een schietschijf staat.


2014: Jurk met 100-eurobiljetten

Opnieuw een creatie van Erny van Reijmersdal. Thieme draagt een jurk met 100-eurobiljetten, met daarbij een groene hoed en stola. Daarmee maakt ze een statement tegen greenwashing: het met groene woorden camoufleren van natuuronvriendelijk beleid.

"Het kabinet treft vooral maatregelen die financiële belangen dienen, terwijl ambities voor dieren, natuur en milieu niet worden waargemaakt", aldus Thieme. "We horen wel steeds groene woorden, maar het blijft bij woorden; een likje groene verf. Pure greenwashing."


2015: Oranje TTIP-jurk

Met deze opvallende oranje jurk waarschuwt Thieme voor de gevolgen van TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De jurk van ontwerpster Rianne de Witte heeft aan de voorzijde een groot zwart kruis in de stijl van het etiket van de Wet milieugevaarlijke stoffen, met daarin de letters TTIP.

"Haar hoed symboliseert de donkere wolk die ons boven het hoofd hangt dankzij het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS", aldus de Partij voor de Dieren. "De outfit wordt gecompleteerd door een clutch waarop de Europese en Amerikaanse vlaggen in elkaar overvloeien via een grijs gebied."


2016: 'Man man man'-hoed

In 2016 is de hoed van Thieme weer de grote aandachtstrekker. De herenhoed heeft rondom het woord ‘man’ en bovenop het mannelijke seksesymbool ♂ geborduurd. Daarmee wil ze aandacht vragen voor het geringe aantal vrouwen in de politiek.

“De belangrijkste klokkenluiders van de financiële crisis waren allemaal vrouw. Feminiene kracht is nodig om ons vastgelopen economische model te veranderen in een economie van waarden”, aldus de fractievoorzitter op de website van de dierenpartij. “Een systeem waarin sociale en ethische waarden leidend zijn om klimaatverandering, armoede en ongelijkheid in de wereld aan te pakken.”


2017: Jurk als ode aan het vrouwenkiesrecht

Ook in 2017 vraagt Thieme aandacht voor de positie van vrouwen in de politiek. Het is namelijk honderd jaar geleden dat door een grondwetswijziging het passief kiesrecht voor zowel vrouwen als mannen werd ingevoerd.

Op de jurk van Thieme staat een foto uit 1908 van Emmeline Pankhurst, de oprichtster van de Britse beweging voor vrouwenkiesrecht. Daarop is te zien hoe de Britse leidster van de suffragettes wordt meegenomen door twee politieagenten tijdens een protest tegen de onderdrukking van vrouwen in de politiek.

Thieme vindt dat er nog steeds te weinig vrouwen in de politiek actief zijn. Momenteel zitten er maar 54 vrouwen in de Tweede Kamer.

“Steeds meer mensen willen in onze bestuurslagen een afspiegeling van onze samenleving zien. Politieke partijen moeten hier meer ruimte voor bieden”, aldus Thieme op de website van de partij. “Meer diversiteit in de politiek draagt bij aan betere oplossingen voor de grote uitdagingen die ons allemaal raken, zoals klimaatverandering en de voedselcrisis.”


2018: De 'veganvleesjurk'

marianne thieme prinsjesdag 2018 vegan vleesjurk

In 2018 draagt Marianne Thieme een veganvleesjurk met daarop de namen van veganistische en vegetarische vleesvervangers om de aandacht te vestigen op de slachtlobby.

“Wereldwijd roepen lobbyisten van de vleesindustrie op om plantaardige vleesvervangers te dwarsbomen of de naamgeving ervan zelfs strafbaar te maken”, aldus de Partij voor de Dieren.

Op Europees niveau wordt momenteel een lobby gevoerd tegen de naamgeving van vegetarische producten. Veel etiketten zouden misleidend zijn voor consumenten. Denk aan de rel die ontstond toen de Vegetarische Slager van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn etiketten moest wijzigen.

Thieme heeft daarom “zolang het nog mag” een jurk aangetrokken met daarop alle namen van vegan en vegetarische vleesproducten die op dit moment in Europa te koop zijn.


2019: De insectenjurk

Thieme kiest in 2019 voor een donkergroene fluwelen jurk van de Syrische couturier Achmed Oso. Op de jurk zijn met de hand insecten geborduurd zoals vlinders, bijen en lieveheersbeestjes. Daarmee wil Thieme aandacht vragen voor de drastische afname van insecten in Nederland.

“De uitstoot aan schadelijke stoffen zoals stikstof, methaan en CO2 in ons land bedreigen het voortbestaan van insecten. Bovendien zijn de veelgebruikte pesticiden op onze akkers met monotone raaigraswoestijnen, de pest voor onze natuur”, aldus Thieme op de website van de Partij voor de Dieren. “Zonder insecten hebben we geen voedsel. Ze vormen de basis van de biodiversiteit in onze natuur en voedselvoorziening.”

LEES OOK: Waarom lijsttrekkers altijd een blauw pak dragen (en jij er ook een wil)

MIS OOK NIET: 5 nu al legendarische momenten van Thierry Baudet als Kamerlid