Ook dit jaar maakt Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, een statement tijdens Prinsjesdag. Ze draagt een herenhoed met rondom het woord ‘man’ en bovenop het mannelijke seksesymbool ♂ geborduurd.

Daarmee wil de politica aandacht vragen voor het geringe aantal vrouwen in de politiek. Volgend jaar, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, viert Nederland namelijk het 100-jarig jubileum van het vrouwelijk kiesrecht.

“De belangrijkste klokkenluiders van de financiële crisis waren allemaal vrouw. Feminiene kracht is nodig om ons vastgelopen economische model te veranderen in een economie van waarden”, aldus de fractievoorzitter op de website van de dierenpartij. “Een systeem waarin sociale en ethische waarden leidend zijn om klimaatverandering, armoede en ongelijkheid in de wereld aan te pakken.”

Op dit moment zitten er 58 vrouwen in de Tweede Kamer. Dat is weliswaar minder dan de helft, maar het percentage vrouwen in het parlement is de afgelopen honderd jaar vrijwel onafgebroken gestegen. Van de 16 fracties die op dit moment de Tweede Kamer vormen, heeft echter alleen de Partij voor de Dieren een vrouwelijke fractievoorzitter.

Politiek een mannenzaak

Begin september zei Thieme in een interview met de Volkskrant dat politiek leiderschap in Nederland vooral een mannenzaak is. “Het is echt bizar om je te realiseren dat er zo weinig vrouwen in de politiek zitten. Het old boys network heerst nog steeds in Den Haag. Kijk naar Sociëteit De Witte aan het Plein, zo’n chique club waarvan je denkt: volgens mij zit daar de echte regering.”

Volgens Thieme trekt de Nederlandse manier van politiek bedrijven, met veel uitruil en compromissen, mannen aan. "Mannelijke politici ruilen gemakkelijker hun idealen in voor macht. Vrouwen hebben er meer moeite mee om opeens een ander standpunt te verdedigen."

TTIP-jurk

Vorig jaar protesteerde Thieme met haar outfit tegen vrijhandelsverdrag TTIP. Ze had een zwarte hoed op en droeg een oranje jurk met een groot zwart kruis in de stijl van het etiket van de Wet milieugevaarlijke stoffen.

thieme-oranje-jurk