Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, kwam dinsdag in een opmerkelijke outfit de Ridderzaal binnenstappen.

Met haar oranje jurk protesteerde ze tegen TTIP, het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Europa.

De VS en Europa onderhandelen momenteel over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Het afgelopen halfjaar is daarover in Europa flinke discussie ontstaan, met de chloorkip als boegbeeld. Duizenden Belgen en Duitsers gingen de straat op om te protesteren tegen TTIP.

Critici vrezen dat het veelomvattende handelsverdrag met de VS onder meer de voedselveiligheid in Europa ondermijnt. Volgens minister Ploumen van Buitenlandse Handel zal het echter zo’n vaart niet lopen.

Geheim tribunaal

Ook het zogenoemde Investor-State Dispute Settlement (ISDS) is een belangrijk kritiekpunt op TTIP. Daarmee zouden geschillen tussen buitenlandse bedrijven en nationale overheden beslecht worden via een particulier tribunaal, achter gesloten deuren. Dat is een gebruikelijke constructie in vrijhandelsverdragen.

In Brussel werd daarover begin juli een compromis gesloten. De zaken worden in openbare zittingen behandeld door beroepsrechters die door de overheid zijn benoemd.

Oranje jurk met zwart kruis

Thieme wilde dinsdag met haar outfit een statement maken tegen TTIP. Ze had een zwarte hoed op en ontwerpster Rianne de Witte maakte haar oranje jurk met een groot zwart kruis in de stijl van het etiket van de Wet milieugevaarlijke stoffen. Thieme roept het kabinet op de onderhandelingen over TTIP te staken.

“TTIP betekent dat we chloorkippen en hormoonvlees uit de VS moeten toestaan. Dat we straks miljoenenclaims kunnen verwachten van Amerikaanse bedrijven als we milieuregels willen aanscherpen”, aldus Thieme. “TTIP maakt de weg vrij voor bedrijven die winst willen maken ten koste van voedselveiligheid, mens en milieu.”

Meer protestoutfits

Thieme was op Prinsjesdag niet de enige die een protestoutfit droeg. Haar collega-Kamerlid Esther Ouwehand droeg weliswaar geen hoed, maar maakte met haar jurk een statement tegen het klimaatbeleid. Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks, riep met haar ‘goed hout’-hoedje op meer bomen te planten.

Minister Jet Bussemaker was gehuld in een hightech-outfit die speciaal voor haar is ontworpen door studenten aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven.

De jurk en hoed zijn ontworpen met computermodellen. Haar handtas en de hakken van haar schoenen zijn 3D-geprint. Deze eerste draagbare hakken zijn een primeur, volgens het ministerie.