Ben je een man en ben je aardig? Dan heb je, volgens een recent onderzoek uit Denemarken, pech op de arbeidsmarkt: onaardige mannen verdienen namelijk een stuk meer.

Dat schrijft Miriam Gensowski, de auteur van het onderzoek en hoogleraar economie aan de Universiteit van Kopenhagen, op de website Harvard Business Review.

Gensowski baseert haar bevindingen op het Terman-onderzoek, waarbij 1.500 mensen met een hoog IQ bijna hun hele leven lang gevolgd werden. Het onderzoek startte in de jaren twintig van de vorige eeuw en eindigde in de jaren negentig.

De onderzoekster keek specifiek naar de relatie tussen de persoonlijkheid die mensen als kind hadden, hun levenslange inkomsten en hun opleidingsniveau. Zo kon ze zien welke eigenschappen invloed hebben op de loopbaan van mannen en vrouwen, en wanneer.

Aardige mannen verdienen minder

Ze ontdekte dat als mannen vriendelijk en aardig waren, ze significant minder geld verdienden dan andere mannen. Dit gold nog niet voor jonge mannen; het effect was pas zichtbaar na hun dertigste. Tussen hun veertigste en zestigste was het effect het sterkst.

De bovenste 20 procent van de groep – de mannen die dus het alleraardigst waren – verdienden in hun leven ongeveer 226.000 euro minder dan de gemiddelde werkende man.

Er vielen nog twee karaktereigenschappen op in het onderzoek van Gensowski. Mannen die zorgvuldig en extravert waren, kregen hogere salarissen. De 20 procent mannen die het minst zorgvuldig te werk ging, verdiende gedurende hun leven 500.000 euro minder dan mannen die daar gemiddeld preciezer waren. Volgens Gensowski zijn de effecten van die karaktereigenschappen het grootst bij hoogopgeleide mannen.

Het is moeilijker te zeggen hoe de karaktereigenschappen van vrouwen zich verhouden tot hun inkomsten, aangezien maar ongeveer de helft van de vrouwen die meewerkten aan dit onderzoek een baan had. Toen het onderzoek begon in de jaren twintig, was het voor vrouwen veel gebruikelijker om het huishouden op zich te nemen.

Aardige mensen komen minder snel aan de top

Het onderzoek van Gensowski is niet het eerste over dit onderwerp. In 2012 werd er ook al onderzoek naar het thema gedaan. De conclusie was toen hetzelfde als nu: aardige mannen verdienen minder dan hun onaardige collega's, maar dat effect is bij vrouwen niet te zien.

Volgens ander onderzoek hebben aardige mannen minder vaak topfuncties, terwijl mannen die zorgvuldig en extravert zijn juist vaker leiders worden.

In het boek 'Habits of Leadership' schrijft psycholoog Art Markman dat werknemers het waarderen als hun baas eerlijke feedback geeft. Aardige mensen lukt dat misschien minder goed.

Toch zegt geld niet alles. Markman schrijft in zijn boek bijvoorbeeld ook dat onaardige mensen vaker hun baan verliezen en minder aardig worden gevonden dan aardige mensen.

LEES OOK: 10 fouten die je waarschijnlijk maakt in de eerste 10 minuten van je werkdag