• De Maleisische politie heeft 1.069 computers om bitcoins te ‘delven’ met een stoomwals verpletterd.
  • De eigenaren van de apparatuur zouden voor 1,7 miljoen euro aan elektriciteit hebben gestolen.
  • Volgens de autoriteiten is er voor bijna 1,1 miljoen euro met de grond gelijk gemaakt.

De Maleisische politie heeft een stoomwals gebruikt om 1.069 computers te pletten die bij een reeks invallen in beslag zijn genomen, zo meldden lokale media eind vorige week.

Het gaat om apparatuur die wordt gebruikt om transacties op het netwerk van de bitcoin goed te keuren. Hiervoor kunnen zogenoemde ‘miners’ een vergoeding ontvangen in de vorm van nieuwe bitcoins.

Op een YouTube-video van nieuwsmedium Dayak Daily uit Borneo is te zien hoe de stoomwals de apparatuur met de grond gelijk maakt op een parkeerplaats bij het politiebureau in de stad Miri.

De politie heeft de computers tijdens zes afzonderlijke invallen tussen februari en april in beslag genomen, vertelden de Maleisische autoriteiten maandag aan de Amerikaanse tv-zender CNBC.  

Stroom illegaal aftappen om te delven naar bitcoins

De eigenaren zouden voor 1,7 miljoen euro (8,4 miljoen ringgit) aan elektriciteit hebben gestolen van een lokale energieleverancier om de apparatuur van stroom te voorzien, vertelde Hakemal Hawari namens de Maleisische politie aan de landelijke nieuwszender The Star.

Volgens de autoriteiten had de vernielde apparatuur een waarde van bijna 1,1 miljoen euro (5,3 miljoen ringgit).

Er zijn zes aanhoudingen verricht wegens het illegaal aftappen van stroom, vertelde Hawari tegen The Star. Hij voegde eraan toe dat de betrokken personen een boete van ruim 1.600 euro (8.000 ringgit) per persoon en een gevangenisstraf van maximaal acht maanden hebben kregen.

Hawari zei dat er het afgelopen jaar drie huizen zijn afgebrand als gevolg van illegale elektriciteitsaansluitingen die werden gebruikt door miners en dat deze activiteit vaak voor stroomuitval zorgt.

Het inzetten van je computer om mee te doen aan het faciliteren van transacties op het netwerk van de bitcoin is niet verboden in Maleisië, meldt CNBC. Wel zijn er strenge wetten rond stroomverbruik.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: