• De koers van de dogecoin steeg op zaterdag met maar liefst 20 procent naar ruim 0,20 dollar per munt, nadat de online gemeenschap lucht kreeg van Elon Musks nieuwe profielfoto op Twitter.
  • De topman van Tesla wakkerde het vuurtje verder aan door te tweeten dat zijn 1-jarige zoon vasthoudt aan zijn dogecoins en het woord ‘verkopen’ überhaupt nog nooit in de mond heeft genomen.
  • Het Musk-effect bleek echter van korte duur. Sinds de piek op zaterdag is de prijs van dogecoin weer zo’n 10 procent gedaald.

De digitale munt dogecoin maakte dit weekend weer een wilde rit. Op zaterdag noteerde de ludieke cryptomunt een koersstijging van maar liefst 20 procent naar ruim 0,20 dollar per dogecoin, nadat de online gemeenschap lucht kreeg van Elon Musks nieuwe profielfoto op Twitter.

Op de foto is de Tesla-topman te zien met een spiegelende zonnebril. In de reflectie is een Shiba Inu-hond zichtbaar, die op de doge-meme en dogecoin afgebeeld staat.

Elon Musks nieuwe profielfoto op Twitter. Foto:Elon Musk/twitter.com
Elon Musks nieuwe profielfoto op Twitter. Foto:Elon Musk/twitter.com

Musk wakkerde het vuurtje verder aan met zijn tweets. Als reactie op een strip van een andere gebruiker, waarin Musks 1-jarige zoon X AE A-XII dogecoins koopt, tweette de miljardair dat “Lil X zich als een kampioen aan zijn dogecoins vasthoudt”. “Hij heeft het woord ‘verkopen’ überhaupt nog nooit in de mond genomen.”

Het Musk-effect bleek echter van korte duur. Maandag werd de dogecoin weer verhandeld tegen zo’n 0,18 dollar, hetzelfde niveau als afgelopen vrijdag. Ten opzichte van de piek op zaterdag gaat het om een koersdaling van ongeveer 10 procent.

Afnemende invloed en toenemende kritiek

Eerdere tweets van Musk over de mogelijkheid om de dogecoin te accepteren als een vorm van betaling voor zijn autobedrijf Tesla zorgden in het verleden voor een koersstijging van maar liefst 30 procent.

Maar na een reeks tweets die enorme koersschommelingen veroorzaakten, neemt de invloed van de techmiljardair op de cryptomarkt de laatste tijd af. Zijn recentere tweets brengen de prijzen minder sterk in beweging.

Sommige fans van de dogecoin blijven wel hardnekkig vasthouden aan hun belegging in deze ludieke cryptomunt, in de hoop dat de geschiedenis zich herhaalt. Daaronder valt ook cryptofan Glauber Contessoto, een voormalig dogecoin-miljonair die zijn status van miljonair verloor toen de koers van de digitale munt fors kelderde.

Lees ook: Dogecoin naar $1? Dit zijn 3 dingen die daarvoor kunnen zorgen, aldus een voormalig dogecoin-miljonair die ondanks de recente daling vasthoudt aan zijn cryptomunten

Critici, zoals de bekende econoom Nouriel Roubini, hebben gezegd dat Musk moet worden aangepakt wegens “marktmanipulatie”. Ook Changpeng Zhao, de CEO van cryptobeurs Binance, heeft recentelijk gezegd dat de topman van Tesla “zich moet realiseren dat zijn tweets de markten doen bewegen en beleggers flink kunnen schaden.”

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: