• De Amerikaanse topbelegger Jeff Gundlach vindt het technische plaatje van de bitcoin er ‘griezelig’ uitzien. Een daling van nog eens 25 procent is goed mogelijk.
  • Obligatiespecialist Gundlach staat bekend als ‘Bond King’ en spreekt in een interview met CNBC ook over de risico’s van hogere inflatie en de vooruitzichten voor de dollar en aandelen.
  • Dit zijn 10 opmerkelijke uitspraken van Jeff Gundlach.

De Amerikaanse topbelegger en miljardair Jeff Gundlach sprak in een recent interview met de tv-zender CNBC over de situatie op financiële markten.

Gundlach is een obligatiespecialist, maar geeft ook regelmatig zijn mening over andere beleggingen. Zo is hij op de korte termijn niet optimistisch over de bitcoin en ziet hij de dollar op de langere termijn verzwakken.

Hieronder de 10 meest opmerkelijke uitspraken van de oprichter van investeringsmaatschappij DoubleLine Capital uit het interview met CNBC.

1. “De grafiek van de bitcoin ziet er behoorlijk griezelig uit… mijn indruk is dat er mogelijkheden gaan komen om de bitcoin voor minder dan 23.000 dollar aan te schaffen. De vaart is er echt uit bij de bitcoin.”

2. "Het belangrijkste kenmerk van de bitcoin is dat je erin kunt handelen. Ik heb nooit met een specifieke visie op een stijging of daling van de bitcoin gespeculeerd. Dat past gewoon niet bij me. Ik word er niet blij van als ik elke dag de koers moet volgen om te kijken of-ie toevallig 20 procent is gedaald. Momenteel zou ik in ieder geval geen bitcoin kopen."

3. "Ik wil niet overdreven dramatisch doen, maar op de langere termijn komt de dollar zwaar onder druk te staan. Op korte termijn is de dynamiek zodanig dat de dollar nog iets kan aantrekken."

4. "Het wordt steeds moeilijker voor de Federal Reserve om te zeggen dat de hogere inflatie tijdelijk is. Het inflatiecijfer van juni was 5,4 procent. Dat roept herinneringen op aan de jaren 70."

5. "De inflatie vertoont een stijgende trend. Er is sprake van versnelling, niet van een daling. Ik richt me op die stijgende trend zolang er geen tegengestelde signalen komen."

6. "Het is heel vreemd als je zo'n hoog inflatiecijfer krijgt en de obligatiemarkt reageert nauwelijks. De markt denkt een stap vooruit en wacht op de Federal Reserve. De vraag is wanneer de centrale bank echt werk maakt van het terugdraaien van opkoopprogramma's voor obligaties en in het verlengde daarvan de kortlopende rente gaat verhogen."

7. "Zolang dit doorgaat [de financiële steunpakketten van overheden en het goedkoopgeldbeleid van centrale banken, red.], loopt de aandelenmarkt hooguit kans op een kleine correctie, terwijl de beweging nog steeds opwaarts is gericht."

8. "Hét argument ten faveure van aandelen is dat ze relatief goedkoop zijn vergeleken met obligaties. En aandelen zijn relatief gezien goedkoop, omdat de rentes zo belachelijk laag zijn."

9. "Het punt is: als de overheidsstimulering doorgaat op de huidige manier, dan verdwijnt het inflatieprobleem niet. Het kan zelfs erger worden. Als ze dan gas terugnemen, remt dat de inflatie af, maar de economie komt dan in extreem onzeker vaarwater terecht."

10. "De speculatieve gekte wordt gevoed door opeenvolgende rondes van overheidssteun. In het begin werd de financiële steun gebruikt om een beetje te sparen of wat schulden af te betalen. maar de meest recente steun wordt vooral gebruikt voor financiële speculatie en consumptieve uitgaven. Dus als er nog meer overheidssteun komt, zal dat opnieuw die kant opgaan."

[activecampaign form=28]

Lees meer over beleggen en cryptomunten: