Particuliere beleggers profiteren van lagere transactiekosten op de beurs, nu diverse banken en beursmakelaars verwikkeld zijn in een prijzenslag. Maar op één punt is het nog makkelijk geld verdienen voor intermediairs: bij het omwisselen van beleggingen van de ene naar de andere valuta.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters, te vinden het decembernummer van het blad Effect.

Beleggen wordt voor particulieren steeds goedkoper, al leidt dat tot de nodige kift tussen diverse aanbieders van beleggingsrekeningen. Afgelopen week nog overlaadden uitdager DeGiro en BinckBank elkaar met verwijten over het al dan niet benadelen van beleggers bij het uitvoeren van beurstransacties. Zie ook dit artikel: harde strijd beursmakelaars BinckBank en De Giro.

Beurstransacties goedkoper, valutakosten hoog

De Vereniging van Effectenbezitters constateert dat het uitvoeren van beurstransacties fors goedkoper is geworden, maar ziet nog wel een andere, stevige kostenpost. “Waar brokers hun inkomsten uit aandelentransacties door felle concurrentie de afgelopen jaren zagen kelderen, lijken de inkomsten uit de voor veel klanten goed verstopte valuta-omwisselkosten beter op peil te blijven.”

Deze kwestie speelt bij beleggingen buiten de eurozone, bijvoorbeeld in Amerikaanse aandelen of in aandelen uit niet-eurolanden zoals Noorwegen.

Valutakosten versus transactiekosten

De VEB inventariseerde hoe banken en andere beursmakelaars omgaan met valutakosten. Die blijken bij een transactie van 1000 dollar (781,3 euro) fors uiteen te lopen. DeGiro rekent het laagste tarief (0,78 euro), gevolgd door Alex en BinckBank (1,56 euro).

Bij de grootbanken liggen de valutakosten bij een gelijke transactie een stuk hoger. ING spant de kroon met 7 euro valutakosten op een transactie van 1000 dollar (781,3 euro), gevolgd door ABN Amro, (3,90 euro) en Rabobank (3,13 euro).

Opvallend is onder meer dat bij ING de valutakosten van 7 euro hoger zijn dan de transactiekosten voor het uitvoeren van de order. Die bedragen 4,31 euro en zijn dus bijna de helft lager, aldus de VEB. Overigens treedt een dergelijk verschil ook op bij de goedkoopste partij, DeGiro, maar daar gaat het om 0,56 euro transactiekosten bij een order van 1000 dollar/781,3 euro, tegen 0,78 euro valutakosten.

Uit het onderzoek van de VEB blijkt verder dat het met de transparantie van de valutakosten van beleggingen een stuk beter kan. "Het is vaak behoorlijk zoeken naar informatie hierover op de websites van aanbieders. Alex, Binck, Rabobank en DeGiro zijn de uitzonderingen. Zij zijn transparant over hun kosten", aldus VEB-onderzoekers Jasper Jansen en Robert Roseneau.

lees ook

Rob Putter: niet alle bedrijven in olieketen zuchten onder lage olieprijs

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl