Macintosh Retail, moederbedrijf van de winkelketens Scapino, Dolcis, Invito en Manfield, heeft bij de rechtbank uitstel van betaling aangevraagd.

Dat maakte de onderneming dinsdag bekend.

Macintosh meldde maandag al dat het bezig was kopers te zoeken voor zijn winkelketens. Het waarschuwde dat die gezien de hoge schuld en slechte marktomstandigheden waarschijnlijk bitter weinig zouden opleveren. Geen van de gegadigden heeft echter een bod op tafel gelegd dat een oplossing biedt voor de huidige situatie.

Uitstel van betaling voor de moedermaatschappij, vaak een eerste stap richting faillissement, is daarmee volgens Macintosh ,,de enig overgebleven optie”. Als de rechtbank die heeft verleend en een bewindvoerder heeft aangesteld, zal bekeken worden voor welke onderdelen van de groep een verkoop mogelijk is.

,,De huidige situatie is zeer teleurstellend voor alle betrokken partijen”, zei topman Kurt Staelens. ,,Vooral voor onze werknemers, toeleveranciers en aandeelhouders, die ons bedrijf loyaal hebben gesteund in deze moeilijke tijden.”

Volgens een woordvoerder valt niet uit te sluiten dat partijen waarmee eerder is gesproken, zich alsnog bij de bewindvoerder melden. Belangstelling voor losse onderdelen was er wel, maar niet om het hele bedrijf te redden, zei hij. Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5500 mensen.

Macintosh op rand faillissement

Het winkelbedrijf werd de afgelopen jaren al stevig afgeslankt. Daarbij werd eerst telecomketen BelCompany verkocht, gevolgd door de winkels voor auto- en fietsonderdelen van Halfords. Dit jaar werden de Britse activiteiten en de interieurwinkels van Kwantum van de hand gedaan, waardoor de focus kwam te liggen op de schoenenwinkels van het concern in de Benelux.

Nieuwe winkelformats en bezuinigingen zorgden in de eerste maanden van dit jaar wel voor wat betere resultaten, maar de afgelopen weken zat de klad er weer stevig in. Door teleurstellende verkopen in november en de eerste weken van december blijft de omzet dit kwartaal steken op het matige niveau van een jaar geleden, terwijl het gebrek aan klanten ook de verdere ombouw van de ketens frustreert.

De hoge schuldenlast van Macintosh en de slechte verkopen van zijn winkels zetten zware druk op de waarde van het concern. In alle scenario’s die worden onderzocht is de waarde voor aandeelhouders zo goed als nihil, stelde het bedrijf maandag.

Deze waarschuwing dreunde door op het Damrak, waar de beurswaarde van Macintosh maandag verschrompelde tot 0,13 euro per aandeel. Eind maart 2011 kostte een aandeel in het winkelbedrijf nog bijna 20 euro. Medio 2007 werd zelfs een piek van ruim 35 euro bereikt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl