Apple heeft nu ook de 13-inch MacBook Pro voorzien van een goed, betrouwbaar toetsenbord.

De twee goedkoopste MacBook Pro-modellen hebben echter een verouderde Intel-processor en ouder RAM-geheugen.

Als je op zoek bent naar een Apple-laptop onder de 1.500 euro met de nieuwste specificaties, dan is de MacBook Air met Core i5-processor voor de meeste mensen de beste keuze.

Het foutgevoelige vlindertoetsenbord is definitief verleden tijd. Apple heeft nu ook het laatste MacBook-model voorzien van een nieuw toetsenbord. De nieuwe 13-inch MacBook Pro is sinds mei 2020 te koop.

Het verbeterde Magic Keyboard, zoals Apple het toetsenbord noemt, is voorzien van het traditionele schaarmechanisme en dat typt een stuk fijner. De toetsen kun je verder indrukken dan op de MacBooks van de afgelopen jaren.

Bovendien is de schaarmechaniek een stuk betrouwbaarder. De ultraplatte toetsenborden met vlindertechniek die sinds 2015 op MacBooks zitten, bleken bij sommige gebruikers snel stuk te gaan. Bij een klein beetje stof kwamen toetsen al vast te zitten.

Dat is nu opgelost. Dus je kunt met een gerust hart de nieuwe 13-inch MacBook Pro kopen. Toch?

Ja, maar let dan wel goed op welke versie je koopt. De twee goedkoopste modellen, die Apple op hun website aanprijst als 'nieuw', hebben namelijk een 8e generatie Intel-processor uit 2017. De meeste nieuwe laptops die in 2020 op de markt komen, zijn voorzien van 10e generatie Intel-chips.

Bron: Apple
Bron: Apple

De 13-inch MacBook Pros met de oudere processor hebben ook een ouder type RAM-geheugen (LPDDR3), terwijl de meeste laptops in 2020 over het snellere en zuinigere LPDDR4-geheugen beschikken.

'Nieuwe' laptops met verouderde specificaties. Dat was koren op de molen voor critici van de Amerikaanse computergigant. Toch heeft Apple er waarschijnlijk slim aan gedaan om niet de nieuwste Intel-chips in de goedkoopste MacBook Pros te stoppen.

De nieuwe 13-inch MacBook Pro met twee jaar oude specs is zeker niet langzaam

De meeste mensen zullen het verschil niet merken tussen een MacBook met twee jaar oude specificaties en eentje met de nieuwste snufjes als ze alleen browsen over het web en standaard programma's gebruiken.

Pas bij videobewerken en andere taken die veel rekenkracht vragen zul je echt verschil zien, volgens techvlogger Dave Lee die de 8e en 10e generatie van Intels chips vergeleek met de benchmark-test van Geekbench.

Met dat in het achterhoofd zijn de goedkoopste MacBook Pros een prima optie voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe Apple-laptop.

Toch blijft het gek om een laptop aan te raden die niet over de nieuwste specificaties beschikt, maar wel minimaal 1.499 euro kost. Je bespaart nauwelijks geld, dus waarom zou je het doen?

Ik raad de MacBook Air van €1.499 aan als je minder dan €1.500 wilt uitgeven aan een Apple-laptop

Je kunt een 13-inch MacBook Pro kopen met Intels 10e generatie Core i5-processor, maar dan ben je minstens 2.129 euro kwijt.

Een betere optie is de MacBook Air met Core i5-chipset. Die is met 1.499 euro even duur als de goedkoopste MacBook Pro, maar heeft wel de nieuwste Intel-processor en het nieuwere LPDDR4-geheugen.

Lees onze review van de MacBook Air

Let op: De MacBook Air is ook te koop voor 1.199 euro, maar die heeft een tragere Core i3-processor. Ik raad het Core i5-model aan als alternatief voor de 'nieuwe' MacBook Pro.

Bron: Apple
Bron: Apple

De MacBook Air presteert niet beter dan de 13-inch MacBook Air. Uit benchmark-tests blijkt dat de Air iets langzamer is. Maar voor mensen die geen zware taken uitvoeren op hun laptop is dat verschil niet of nauwelijks merkbaar.

Met de MacBook Air haal je wel een computer in huis met de nieuwste specificaties. En dat maakt het een aantrekkelijke optie – aantrekkelijker dan de 13-inch MacBook Pro met een processor uit 2017.

Plus, de MacBook Air gaat volgens Apple een uur langer mee op een volle accu dan de 13-inch MacBook Pro. En ook de Air heeft het verbeterde Magic Keyboard. Het is de laptop die voor de meeste mensen prima geschikt is.

Lees meer: