Hij is er eindelijk: een MacBook Air met Retina-scherm.

Apple kondigde de nieuwe versie van de populaire dunne laptop dinsdag aan tijdens een evenement in New York.

De MacBook Air heeft sinds 2010 geen grote update gekregen. Het ontwerp is al die jaren niet veranderd. En belangrijker: de MacBook Air was een van de laatste Apple-producten zonder Retina-scherm.

Daar komt nu verandering is. Net als zijn voorganger heeft de nieuwe MacBook Air een display van 13,3 inch, maar de resolutie is opgekrikt naar 2880 bij 1800 pixels. Ook zijn de schermranden dunner.

De behuizing is nog altijd van aluminium, maar Apple heeft dit keer gerecycled aluminium gebruikt. Daardoor is dit model volgens het techconcern “de groenste Mac ooit”.

De nieuwe MacBook Air heeft ook Touch ID, zodat je de laptop met je vingerafdruk kunt ontgrendelen, net als de recente versies van de MacBook Pro.

Een andere overeenkomst met de duurdere MacBook Pro-modellen is het toetsenbord, dat nu ook over de vlindermechaniek beschikt. Daardoor kan Apple dunnere laptops maken – en volgens het bedrijf typt het ook nog eens fijner, al zijn de meningen daarover verdeeld.

Het touchpad is 20 procent groter gemaakt en ondersteunt nu ook Force Touch.

Apple event October 2018

Bron: Apple

Apple heeft de speakers ook verbeterd. Die zijn nu 25 procent luider, met meer bas en beter stereogeluid.

De nieuwe MacBook Air heeft twee thunderbolt 3-aansluitingen met usb-c-connector. Hiermee kun je de laptop opladen en ook apparatuur zoals een scherm of externe schijf aansluiten.

Onder de motorkap zit een Intel-processor van de achtste generatie en maximaal 16 GB aan werkgeheugen. De ssd-schijf is volgens Apple 60 procent sneller en bevat maximaal 1,5 TB aan opslag.

Volgens Apple kan de nieuwe MacBook Air tot 13 uur achtereen video's afspelen.

De nieuwe MacBook Air is verkrijgbaar in de kleuren zilver, goud en grijs.

Het basismodel heeft een Core i5-processor, 128 GB ssd-opslag en 8 GB werkgeheugen. Daarvoor ben je 1.349 euro kwijt.

De versie met 256 GB opslag kost 1.599 euro.

Bekijk ook de hands-on van The Verge met de nieuwe MacBook Air: