De Instellingen van je iPhone bieden een schat aan verborgen functies waar je een hoop lol aan kunt beleven.

De afgelopen dagen ging het volgende verhaal viral op Twitter: hoe je met de microfoon van je iPhone en je AirPod-oortjes anderen kunt afluisteren.

Het is een truc die blijkbaar razend populair is. De tweet die de functie in kwestie beschrijft, is al meer dan 47.000 keer gedeeld.

Sommige mensen reageren geschokt en waarschuwen voor mogelijke gevolgen van afluisterpraktijken. Anderen zeggen dat je de AirPods kunt gebruiken om vals te spelen bij herkansingen van gemiste examens of repetities.

En weer iemand anders wijst erop dat afluisterpraktijken mogelijk illegaal zijn. Kortom: het houdt de gemoederen flink bezig.

De bedenker van de functie had dit gebruik uiteraard niet voor ogen toen hij of zij het ontwikkelde. De Live Listen-functie is bedoeld voor mensen met een slecht gehoor en werd geïntroduceerd tijdens een iPhone software-update van afgelopen september voor de AirPods.

Het werkt als volgt: je zet de Live Listen-functie aan en richt de microfoon van je iPhone op degene die je wil horen spreken. Vervolgens kun je via bluetooth die persoon via je gehoorapparaat of je AirPods horen. Ideaal voor wie gehoorschade heeft door sterke blootstelling aan lawaai, of iemand die moeite heeft om anderen te verstaan in een ruimte met meerdere mensen zoals een collegezaal of een druk restaurant.

Apple beschrijft het als volgt:

"De functionaliteit is ontworpen voor iPhone-gehoorapparaten, geluidsprocessoren en ook voor AirPods. Live Listen verbetert de kwaliteit van conversaties in lawaaiige omgevingen. Zet de functie aan en richt je iPhone op je gesprekspartners. Live Listen gebruikt de microfoon om duidelijker te registeren wat ze zeggen."

Het is natuurlijk niet de vervanging van een regulier gehoorapparaat, maar een handigheidje voor wie beter wil horen in een bepaalde omgeving. Als je denkt een gehoorapparaat nodig te hebben, ga dan naar een dokter.

Maar als je dan toch een iPhone en een paar AirPods hebt, kun je gemakkelijk de proef op de som nemen.

Allereerst moet je de functie aanzetten in je Bedieningspaneel. Dat doe je via Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan. Zet Horen aan.

live listen 4

Foto: Business Insider

Doe nu je AirPods in. Swipe naar boven of naar beneden om toegang te krijgen tot het Bedieningspaneel, en druk op het oor-icoontje. Het zou "Live Listen On" moeten zeggen.

live listen 2

Foto: Business Insider

Voor een duidelijk geluid in je AirPods richt je de onderkant van je iPhone op de geluidsbron.

Je kunt natuurlijk niet al te gek ver van je iPhone verwijderd zijn - het geluid wordt immers via bluetooth overgedragen.

LEES OOK: Dit zijn de 7 beste producten die we hebben gezien op techbeurs CES in Las Vegas