D66 is tegen het Belastingplan van het kabinet, dat een lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven belooft.

,,Dit is Sinterklaas spelen voor de verkeerde doelen”, zegt D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in een interview met het AD. ,,Het vereenvoudigen en vergroenen van het Belastingstelsel had het kabinet al opgegeven. Nu verdampen ook nog de meeste banen. Onverantwoord om daarvoor jaarlijks 5 miljard euro extra schuld te maken.”

Het Belastingplan moet 35.000 banen opleveren, maar volgens Pechtold gaat het niet genoeg banen scheppen en is het plan bovendien niet ‘groen’ genoeg. ,,Wat er ligt is een fantasieloos, krampachtig pakket. Voor alle duidelijkheid: dat geld, die 5 miljard, is niet over, dat wordt geléénd. Stop je dat voor een deel in vergroening en in het aanpakken van de werkloosheid, dan kunnen we daar vóór zijn. Maar nu is het anders”, aldus de voorman. Hij ziet liever dat het geld wordt gestoken in het aflossen van de staatsschuld.

Belastingplan weer ter discussie

De Kamer sprak de afgelopen weken in vier sessies vele uren over het Belastingplan. Afgelopen donderdag lag er een aangepast plan waar D66 zich in kon vinden, geeft Pechtold in het AD toe. ,,Er werd vergroend, er gingen honderden miljoenen euro’s extra naar de kinderopvangtoeslag en de arbeidskorting om werken lonender te maken. Maar vervolgens bleek dat moeilijk te liggen bij het CDA en kwam het kabinet op vrijdag met dat niksige tegenbod.”

Dinsdag buigen de fracties zich er opnieuw over. Het Belastingplan is misschien wel de belangrijkste wet van het kabinet dit jaar, maar ook één die omstreden ligt bij de oppositie. Meerdere oppositiepartijen zijn nodig om het plan half december door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, waar de coalitie van VVD en PvdA een minderheid van 21 van de 75 zetels heeft. Zonder de steun van D66 gaat dat echter niet lukken.

Wiebes somber over Belastingplan

 Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) lijkt na het nee van D66 somber over de toekomst van zijn Belastingplan. ,,Het lijkt onmogelijk om meerderheden te vinden die zich van tevoren aftekenen'', zei Wiebes dinsdag in reactie op de aankondiging van Pechtold dat zijn partij tegen het Belastingplan gaat stemmen.

Volgens Wiebes is het ingewikkeld om meerdere oppositiepartijen tevreden te stemmen. ,,Ik hoef maar één vin te verroeren om iemand tegemoet te komen en dan verlies ik iemand anders.''

Afgelopen week heeft Wiebes al wel wat kleine wijzigingen doorgevoerd in het Belastingplan. Zo gaat de algemene heffingskorting die in mindering komt op de te betalen belasting met 12 euro extra omhoog in 2016. Tegelijk wordt het tarief in de derde schijf van de inkomstenbelasting licht aangepast. Dat zou in 2016 40,2 procent moeten bedragen, in plaats van de eerder voorgestelde 40,15 procent.

Het aftrekbare percentage voor investeringen in energiezuinig bedrijfsmiddelen zou fors hoger worden: 58 procent in plaats van 41, 5 procent.

De uitbreiding van de eenmalige schenkingsvrijstelling van 100 duizend euro geldt in de jongste voorstellen niet alleen voor 2017, maar mag ook in de drie opvolgende kalenderjaren benut worden. De schenking moet benut worden voor een investering in de eigen woning van de ontvanger.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl