• De Portugese luchtvaartmaatschappij Hi Fly was in november naar eigen zeggen de eerste die een Airbus A340 liet landen op het ijs van Antarctica
  • De Zuidpool heeft een lange luchtvaartgeschiedenis die heeft bijgedragen aan de ontdekking van het gebied.
  • Sinds 1956 zijn onder meer lijnvluchten, militaire toestellen, propellervliegtuigen en privéjets geland op Antarctica.

Op 2 november 2021 vloog een Airbus A340-300 van de Portugese maatschappij Hi Fly van Kaapstad naar Antarctica. De vlucht van zo’n 4.630 kilometer duurde iets meer dan vijf uur.

Na een korte stop van nog geen drie uur steeg het vliegtuig weer op richting Kaapstad. Ondertussen had de bemanning foto’s gemaakt met een spandoek waarop stond: ‘Hi Fly First Airbus A340 Landing in Antarctica’.

Het is niet het eerste vliegtuig dat is geland op het zevende continent – en ook niet de eerste Airbus. De eerste geregistreerde vlucht naar Antarctica werd uitgevoerd in 1928.

Wij zetten de geschiedenis van vliegen naar het zuidpoolgebied op een rij. De luchtvaart heeft onder meer een cruciale rol gespeeld in het Verdrag inzake Antarctica, waardoor militaire activiteit op het onbewoonde continent verboden is.

Dit is de geschiedenis van luchtvaart op Antarctica