Nederlandse piloten werken overal in de wereld. In Letland zet de nationale luchtvaartmaatschappij airBaltic vele Nederlandse piloten in. Business Insider mocht exclusief meevliegen op een retourvlucht van Riga naar Schiphol met piloten Bart van de Weerd en Kay Zoutenbier.

AirBaltic vliegt twee keer per dag op en neer van Riga naar Amsterdam en terug. Vanuit de twee andere Baltische hoofdsteden – het Estse Tallinn en Vilnius in Litouwen – vliegt de maatschappij één keer per dag naar en van Amsterdam.

Bij aankomst in Schiphol ontdekten we iets bijzonders. Grondpersoneel en piloten van de luchthaven hebben een speciale snackbar waar passagiers van de luchthaven nooit komen. “Ik geloof niet dat veel luchthavens zo’n winkeltje hebben”, vertelt airBaltic-piloot Zoutenbier.

Kijk mee hoe de piloten na aankomst op Schiphol hun vliegtuig inspecteren en een bezoekje brengen aan het ‘geheime winkeltje.’


Staand naast één van de motoren legt Zoutenbier – die ooit luchtvaarttechniek studeerde – uit hoe die werkt. “De hete kern is tegenwoordig veel kleiner dan de koude schil van lucht eromheen. Daardoor verbruiken we minder brandstof dan met een Boeing 737 én is het in de cabine een stuk stiller.”

Foto: Koen Verhelst


Trots poseren de twee piloten even bij ‘hun kist’...

Foto: Koen Verhelst


...waarna het tijd is om eten te gaan halen!

Foto: Koen Verhelst

Natuurlijk kan de bemanning ook eten tijdens de vlucht, maar op Schiphol zit ‘een goed bewaard geheim’, zo verklapt Van de Weerd.


Het geheim is een kleine winkel annex snackbar die vooral grondpersoneel tot haar klanten rekent, een klein stukje lopen vanaf de gate. Passagiers zien dit deel van Schiphol nooit.

Foto: Koen Verhelst

Een bakje penne kost 4 euro en een zakje Haribo 1 euro. Beide piloten bestellen een kebab en nemen die mee naar de cockpit. "Ik geloof niet dat veel luchthavens zo'n winkeltje hebben..." zegt Zoutenbier. "Nou, in Frankfurt heb je er ook zo één. Maar verder inderdaad niet veel", antwoordt Van de Weerd.


Bekijk hier de volledige reportage over de vlucht met airBaltic: Ik mocht meevliegen met 2 Nederlandse piloten van airBaltic – en leerde wat ze doen als de techniek hapert