Van Lionel Messi hadden we dit WK voetbal nog maar weinig gezien, op wat chagrijnige grimassen en wandelvoetbal na.

Dinsdagavond, tijdens de alles-of-nietswedstrijd van zijn land tegen Nigeria, liet de Argentijnse dribbelaar weer zien waarom hij een van de beste voetballers ter wereld is.

Argentinië moest in Sint-Petersburg winnen om niet al in de groepsfase van het WK uitgeschakeld te worden. In extremis bezorgde Marcos Rojo zijn land een plek in de knock-outfase, nadat Messi voor de 1-0 had gezorgd.

Bij die openingstreffer ontving Messi de bal na een briljante pass van Éver Banega, waarna hij snel en meedogenloos toesloeg.

Live was de actie van Messi al fenomenaal, maar in de herhalingen valt de echte kunst ervan pas op.

Laten we eerst kijken vanuit welke positie de bal naar Messi werd gespeeld en wanneer Messi besloot zijn loopactie in te zetten.

Messi run

Lees ook op Business Insider

Foto: Zijn loopactie laat zien wat voor slimme voetballer Messi is. Bron: Fox

Banega bevindt zich bijna op de middenlijn met Messi niet ver voor hem. Messi ziet een gaatje in de Nigeriaanse defensie en zet het op een lopen. Banega herkent de actie meteen in geeft de bal diep, achter de verdedigers.

De aanname die volgt is hetgeen waarmee Messi zich onderscheidt van de rest van al die andere voetballers. In een fractie van een seconde controleert hij de bal, draait hij zijn lijf richting het doel en schiet hij raak.

Messi settles the ball

Foto: Messi heeft slechts een kort moment om de bal goed te leggen voor een schot. Bron: Fox

Met een verdediger in zijn buurt en de Nigeriaanse doelman die zijn goal uit snelt heeft Messi slechts een kans om de bal te controleren en op doel te schieten. Messi neemt de bal aan met een kort balcontact op zijn bovenbeen. Daardoor plaatst hij de bal precies goed voor de volgende actie.

Lionel Messi brings ball in

Foto: Messi heeft slechts een beweging nodig om de bal te controleren. Bron: Fox

Dankzij de fantastische pass van Banega en de ongekende aanname van Messi leidt de hele actie direct tot een doelkans voor Argentinië. Nadat hij de bal controleert, heeft Messi nog één beweging nodig om de bal zo neer te leggen dat hij op goal kan schieten.

Messi settles

Foto: De fenomenale tweede actie van Messi. Bron: Fox

De tweede flitsende actie van Messi zorgt ervoor dat de bal net buiten het bereik van de Nigeriaanse verdediger blijft én dat de kleine Argentijn meteen op goal kan schieten. Bij de volgende keer dat Messi de bal raakt, belandt het speeltuig achter de doelman in de goal.

Messi goal

Foto: 1-0 Argentinïe. Diego Maradona, die op de tribune toekijkt, wordt wild van vreugde. Bron: Fox

Hieronder vind je bewegend beeld van het doelpunt.

Door de goal nam Argentinië een 1-0 voorsprong in de wedstrijd die het moest winnen om het tot nog toe slechte WK een vervolg te geven in de knock-outfase.

En Messi liet ermee zien dat hij inderdaad nog altijd een van de beste spelers ter wereld is.

LEES OOK: Demy de Zeeuw was voetballer, nu is hij razend succesvol met zijn kledingbedrijf BALR.