• Platenmaatschappij Sony Music verbreekt de samenwerking met de van mishandeling van zijn vriendin verdachte rapper Lil’ Kleine.
  • Het beëindigen van het contract kost hem waarschijnlijk miljoenen en mogelijk moet hij ook voorschotten terugbetalen.
  • Ook feestcafé ’t Lammetje schort de samenwerking op en eerder zette het Nederlandse limoncellomerk Fiorito al definitief een streep door de samenwerking met Lil’ Kleine.
  • Lees ook: De waanzinnige carrière van Lil’ Kleine – de rapper die ooit als loodgieter bijkluste

Platenmaatschappij Sony Music heeft de samenwerking met de van mishandeling van zijn vriendin verdachte rapper Lil’ Kleine verbroken. Dat gaat hem miljoenen kosten en volgens RTL Nieuws moet hij mogelijk ook voorschotten gaan terugbetalen.

“Sony Music neemt de aantijgingen tegen Lil Kleine zeer serieus en tolereert op geen enkele manier het gedrag dat te zien is op de beelden die rondgaan op sociale media”, meldde de platenmaatschappij zondagavond laat in een verklaring. De rapper zat vorige week drie nachten vast op verdenking van een poging tot zware mishandeling of mishandeling. “Dit conflicteert ernstig met de waarden van ons bedrijf”, stelt Sony.

De rapartiest tekende het afgelopen najaar een contract met Sony, dat hem naar verluidt mogelijk wel 3 miljoen euro zou opleveren. Zelf schreef Lil’ Kleine toen op Instagram: “New deal, new chapter, new money. Biggest music deal for a Dutch speaking artist ever.”

Muziek- en entertainmentadvocaat Rob van Dongen zegt tegen RTL Nieuws dat de platenmaatschappij waarschijnlijk onder het contract uit kan. “Als een artiest ontoelaatbaar gedrag vertoont dat in het maatschappelijk verkeer als onbetamelijk wordt gezien en de goede naam de platenmaatschappij aantast, dan pleegt hij wanprestatie waardoor de platenmaatschappij het contract kan ontbinden.”

In dat geval kan Sony volgens Van Dongen ook reeds betaalde voorschotten terugeisen. “Als Sony een voorschot heeft betaald voor de nog te produceren albums kan het nu zeggen schade te lijden door het gedrag van de artiest, en daarmee het geld terugclaimen.”

Vorige week woensdag besliste de rechter-commissaris dat de 27-jarige rapper, wiens echte naam Jorik Scholten is, de cel mocht verlaten in afwachting van verder onderzoek. Het Openbaar Ministerie is tegen die beslissing in beroep gegaan. Lil’ Kleine werd opgepakt, omdat hij het hoofd van zijn vriendin Jaimie Vaes tussen een autodeur zou hebben geklemd.

Ook feestcafé ’t Lammetje schort samenwerking op

Feestcafé ’t Lammetje heeft de “promotionele activiteiten” van Lil’ Kleine voorlopig opgeschort. Dat laat de eigenaar van het café, Leon Poppes, maandagavond weten aan het ANP.

"Feestcafé ’t Lammetje keurt de beschuldigingen geuit tegen Lil' Kleine ten aanzien van mishandeling van zijn vriendin Jaimie Vaes, zoals deze op beelden via de media zijn vertoond ten zeerste af. ’t Lammetje schort promotionele activiteiten van Lil' Kleine ten aanzien van feestcafé ’t Lammetje op tot nader order."

In 2018 openden de horecaondernemers en broers Leon en Darwin Poppes het café aan de Lange Leidsedwarsstraat, bij het Leidseplein. Daarvoor gingen ze de samenwerking aan met Jorik Scholten, zoals Lil' Kleine echt heet. Hij nam een deel van de promotie op zich en was regelmatig te zien in de uitgaansgelegenheid. Voor zover bekend is de rapper geen eigenaar van de zaak. Een jaar eerder opende hij met vriend en ondernemer Daniel Lam de snackbar De Belg aan het Rembrandtplein. Daar is de rapper wel eigenaar van.

Lil’ Kleine hoeft ook niet terug te komen als aandeelhouder van limoncellomerk Fiorito

Het Nederlandse limoncellomerk Fiorito sloot vorige week ook al definitief de deur voor Lil' Kleine, die samen met zijn manager Nathan Moskowicz in 2020 werd gepresenteerd als nieuwe aandeelhouder.

Dat meldde RTL Z. "Wij keuren elke vorm van geweld af", zei Franco Fiorito tegen de zender. Hij is samen met zijn broer Benno oprichter van Fiorito, dat ambachtelijke sterke dranken maakt als limoncello en citroenrum.

Het bedrijf schortte de samenwerking met Lil' Kleine vorig jaar al op, nadat de rapper op Ibiza werd opgepakt omdat hij ook daar al zijn vriendin Jaimie Vaes zou hebben mishandeld. Sindsdien is de samenwerking niet hervat.

Volgens Fiorito is de samenwerking met Lil' Kleine vorige week maandag definitief opgezegd. "Wij keuren elke vorm van geweld af. Wij bestaan al tien jaar en willen gewoon niet geassocieerd worden met dit gedoe."

De ondernemer kon tegenover RTL Z niet zeggen hoe het aandeelhouderschap van Lil' Kleine wordt beëindigd en of zijn manager Nathan Moszkowicz ook uitstapt. Ook is niet duidelijk hoeveel de rapper heeft geïnvesteerd in het drankenmerk.

Lees meer over Lil' Kleine: