Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk, na een eclatante verkiezingsoverwinning op zondag 7 mei.

De 39-jarige centrum-politicus versloeg de rechts-populistische Marine Le Pen, die wil dat Frankrijk uit de EU vertrekt. Macron behaalde 65 procent van de stemmen, aldus het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Macron, een voormalige bankier, was twee jaar lang minister van Economische Zaken onder president François Hollande, maar heeft daarvoor nog nooit een baan als gekozen politicus gehad. Hij trad pas echt toe tot de politieke arena toen hij zich afzette tegen de socialistische partij van Hollande, en zich verkiesbaar stelde als onafhankelijke kandidaat.

Hij zal de jongste president worden in de Franse geschiedenis. Dit is wat je over hem moet weten:


Bron: Reuters/Stefan Wermuth

Emmanuel Macron wordt geboren op 21 december 1977 in Amiens, in het noorden van Frankrijk. Hij is het oudste kind van Jean-Michel Macron en Françoise Macron-Nogues, en het enige familielid dat geen medisch specialist is.

Zijn vader is neuroloog in het academisch ziekenhuis van Amiens en zijn moeder kinderarts. Zijn jongere broer en zus volgen die familietraditie en zijn respectievelijk een cardioloog en nierspecialist.

Macron, anderzijds, heeft nogal een omweg genomen in zijn carrière. Hij doet in eerste instantie een bètastudie, voordat hij besluit filosofie te studeren aan de universiteit in Nanterre. Vervolgens gaat hij naar het Instituut voor Politieke Wetenschappen (Sciences Po), gevolgd door een studie aan de École Nationale d'Administration (ENA), twee van de meest prestigieuze universiteiten van Frankrijk.

Na zijn studie gaat hij aan de slag als zakenbankier bij Rotschild & Cie., waar hij in 2012 vertrekt om als topambtenaar op het Élysée te werken. Uiteindelijk schopt hij het tot minister van Economische Zaken onder François Hollande.


Bron: REUTERS/Philippe Wojazer

Een onconventionele liefde

In 2007 stapt Macron in het huwelijksbootje met zijn voormalige lerares Frans Brigitte Trogneux, die 24 jaar ouder is dan hij. Ze ontmoeten elkaar op de katholieke school La Providence in Amiens. Hij is dan 15 jaar oud.

Brigitte Trogneux is, volgens IB Times, gecharmeerd van Macrons intelligentie en zei ooit: "Emmanuels vaardigheden zijn totaal bovengemiddeld. Je kan zeggen dat ik dit zeg omdat we getrouwd zijn, maar ik spreek hier als zijn lerares."

Tijdens een speech op hun bruiloft, bedankt Macron zijn familie en vrienden voor de "acceptatie" en de "steun" die het koppel door de jaren heen hebben gekregen.


Bron: AP Photo/Yoan Valat

Het begin van een politieke carrière

Macron wordt gevraagd door de socialistische president Hollande om Arnaud Montebourg te vervangen als minister van Economie, Industrie en Digitale Data in 2014.

Zijn voorganger is een protectionist. Zijn bekendste campagneslogan is "Made in France", waarmee hij mensen oproept om vooral Franse spullen te kopen in plaats van buitenlandse producten.

Macron, anderzijds, wordt gezien als 'pro-business', pro-EU. Hij heeft zelfs Amerikaanse wetenschappers, academici en ondernemers die zich ongemakkelijk voelen over Donald Trump, opgeroepen om naar Frankrijk te verhuizen.

Montebourg wordt uiteindelijk ontslagen omdat hij te uitgesproken is over bezuinigingen.


Bron: REUTERS/Jacky Naegelen

Het is vervolgens aan Macron om de Franse economie te hervormen, na drie jaar van economische stilstand.

Een van zijn grootste prestaties als minister onder Hollande is zijn "Wet Macron", die hij schrijft om de socialistische regering een meer ondernemersvriendelijke koers te laten varen. Hij stelt de wet op samen met premier Manuel Valls.

Dit is de eerste wet die hij probeert door te voeren als minister van Economische Zaken, en de wet is ontzettend impopulair onder zowel het Franse volk als het parlement. Velen zijn van mening dat de wet niet strookt met de socialistische waarden van Frankrijk.

De wet is zelfs zo impopulair in zowel het parlement als de senaat, dat hij doorgevoerd moet worden via het zogenoemde artikel 49, waarmee een wet zonder stemming wordt aangenomen - tenzij er een motie van wantrouwen wordt aangenomen.

De wet moet de Franse economie, die verdrinkt in regels en richtlijnen, een impuls geven. Interessant genoeg zegt de tekst niks over de werkweek van 35 uur, waar Macron zeer uitgesproken over is. Volgens de politicus is de 35-urige werkweek niet goed voor het Franse ondernemersklimaat.


Bron: REUTERS/Philippe Wojazer

Moeilijke relatie met Hollande

Het is geen geheim dat Macron en Hollande een moeilijke relatie hebben. Het doet een beetje denken aan het Franse gezegde 'Je t'aime... moi non plus'. Macron is Hollandes leerling. Ze ontmoeten elkaar in 2006 via een vriend, en volgens diverse berichten kunnen ze dan nog goed met elkaar opschieten.

In maart 2015 wordt Macron in een radio-interview gevraagd of Hollande nogmaals president moet worden. Macron antwoordt dat hij loyaal is aan Hollande en dat de president van Frankrijk de 'legitieme' kandidaat i.

Een jaar later lanceert hij zijn beweging 'En Marche!', wat vrij vertaald neerkomt op 'Voorwaarts!'. Hollande zegt over zijn protegé: "Hij hoort in het team thuis, onder mijn leiding."

En Marche!

Hoewel Macron onderdeel uitmaakt van een socialistisch kabinet, doet hij mee aan de verkiezingen als een onafhankelijke, sociaal-liberale kandidaat. Dat wordt door velen gezien als een vorm van rebellie.

Op 6 april 2016 kondigt hij in zijn geboorteplaats Amiens de lancering van zijn eigen partij aan. Vier maanden later trekt hij zich terug uit de regering.


Bron: AP Photo/Michel Euler

Begin november 2016 kondigt Macron aan dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap. Macron is dan bij de meeste Fransen een onbekende.

Het beginnen van een nieuwe partij, als een onbekende kandidaat zonder enige campagne-ervaring, is een behoorlijk onconventionele actie in de Franse politiek.

Het is hem, desondanks, gelukt om er een succes van te maken. Volgens Macrons website heeft En Marche 200.000 leden, hoewel hij onlangs in een interview met Quotidien stelde dat zijn beweging 220.000 leden heeft. Die aantallen zijn moeilijk om te verifiëren.


Bron: Thomson Reuters

Een nieuw imago voor Frankrijk

Macron zet zichzelf in de markt als anti-establishment, als een rebel. Dat kan positief voor hem uitpakken. Net als Trump heeft Macron succes omdat hij niet wordt geassocieerd met de politieke elite.

Hij plaatst zichzelf in het midden van het politieke spectrum, om zo gematigde stemmers van zowel de linkse als rechtse partijen binnen te halen. Dit blijkt voordelig in een jaar waar alle andere kandidaten extreme versies van hun eigen partijen zijn.


Bron: Stephane Mahe/Reuters

Benoît Hamon, bijvoorbeeld, is een radicaal in de socialistische partij die tijdens de campagne pleit voor een werkweek van 32 uur. François Fillon, de presidentskandidaat van de Republikeinse partij, poogt stemmers van Front National over te halen als een trotse katholiek die opstaat voor ouderwetse familiewaarden.

En dan is er nog Marine Le Pen van Front National, de controversiële voorvrouw van Front National, wiens vader meerdere malen is veroordeeld voor racisme. Ondanks haar succes in de eerste ronde slaagt Le Pen er niet in om de meerderheid van het Franse volk achter zich te krijgen.


Bron: AP Photo/Michel Euler

Controverses in de eerste ronde

Macrons weg naar de overwinning is niet eenvoudig. Op 14 maart 2017 wordt er een onderzoek ingesteld naar CES, een technologiebeurs in Las Vegas waar Macron de belangrijkste spreker is.

Het evenement is georganiseerd toen Macron nog steeds minister van Economische Zaken was. PR-gigant Havas zou het contract zijn gegund om het evenement te organiseren.


Bron: REUTERS/Regis Duvignau

Zijn nauwe banden met Hillary Clinton zijn daarnaast niet erg populair in bepaalde delen van de Franse pers. Ook wordt hij ervan beschuldigd publiek geld te hebben gebruikt om zijn eigen campagne te financieren.

In februari beschuldigt een medewerker van Macron Rusland van hackaanvallen en het verspreiden van nepnieuws in door het Kremlin gefinancierde nieuwsmedia. Volgens Macron komt dit door zijn pro-Europese standpunten.


Bron: REUTERS/Pascal Rossignol

Op vrijdag 5 mei, twee dagen voor de tweede stemronde van de verkiezingen, is Macron het slachtoffer van een gigantische hack.

Ongeveer 9 gigabyte aan data, waaronder contracten, e-mails en begrotingsdocumenten, werden gedeeld door een anonieme gebruiker en verspreid op sociale media.

Macrons campagneteam kan nog net een verklaring uitbrengen, voordat het overheidsfunctionarissen wordt verboden om te reageren op de hack.


Bron: Abd Rabbo Ammar/ABACA/ABACA/PA Images

Overwinning

Ondanks de hack op het laatste moment, verslaat Macron Le Pen door 65,1 procent van de stemmen binnen te halen. Le Pen behaalt 34,9 procent van de stemmen, aldus het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Macrons overwinningsmarge is groter dan in de peilingen werd voorspeld. Zijn overwinning zal voor opluchting zorgen bij Europese bondgenoten, die na de Brexit en de verkiezing van Donald Trump bang waren voor een nieuwe populistische overwinning.


Bron: REUTERS/Pascal Rossignol

Kan een onafhankelijke anti-establishmentkandidaat Frankrijk leiden?

Macron moet zijn sporen nog verdienen in de politiek, maar zijn gebrek aan ervaring en belofte om de "moraal" terug te brengen in de politiek, trok waarschijnlijk stemmers aan.

"Vanavond is een een nieuwe pagina in onze lange geschiedenis. Ik wil dat dat er een van hoop en herontdekt vertrouwen wordt", zei het campagneteam van Macron in een verklaring na de overwinning op Le Pen.

Macron zal worden ingehuldigd op 14 mei, de dag dat Hollande vermoedelijk aftreedt.

Hij moet nu werken aan het behalen van een meerderheid voor zijn partij, in de parlementaire verkiezingen die volgende maand plaatsvinden. De beweging is slechts een jaar oud en zal honderden kandidaten moeten vinden voor de verkiezingen.