Volgens de eerste betrouwbare prognose heeft de pro-Europese kandidaat Emmanuel Macron de Franse verkiezingen gewonnen.

De sociaal-liberaal van de partij En Marche! behaalt volgens de peiling 65,1 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Marine Le Pen van het rechts-nationalistische Front National bleef steken op 34,9 procent.

De voormalige bankier en minister van Economische Zaken onder de regering Valls II, werd al enige tijd gezien als aardige kanshebber voor het presidentschap. Zijn pro-Europese, economisch gematigd liberale programma wekte vooral veel enthousiasme onder jongere Franse stemmers.

Macron is inmiddels gefeliciteerd door zijn rivaal, Marine Le Pen. Ook vanuit de rest van Europa stromen de felicitaties binnen, zoals van de voorzitter van de Europese Raad – Donald Tusk, en premier Mark Rutte.

.

Optimisme

Macron zei zondag in een eerste reactie op de uitslag, dat "Frankrijk een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het land heeft opengeslagen. De uitslag geeft ons hoop op het herwinnen van vertrouwen en optimisme'', aldus Macron.

Volgens Macron zijn de goede verkiezingsuitslagen van extremistische partijen voor hem "een verplichting om de natie en Europa te verenigen, waarbij niemand mag worden uitgesloten.'' Ook beloofde hij dat zijn land het voortouw blijft nemen in de strijd tegen het internationale terrorisme.

Naar verwachting geeft hij later zondagavond een openbare toespraak in Parijs. Bij het Louvre hebben zich duizenden aanhangers van de sociaal-liberale politicus verzameld. Op het plein heerst een feeststemming en zwaaien mensen met Franse en Europese vlaggen.

Lage opkomst

De peilingen wezen al sinds de eerste ronde van de verkiezingen, twee weken geleden, op een ruime overwinning voor Macron. Het opkomstpercentage lag met 74 procent beduidend lager dan bij de eerste ronde twee weken geleden en ook flink lager dan de vorige presidentsverkiezingen vijf jaar geleden.

Bij museum het Louvre in Parijs verzamelden zich duizenden aanhangers van Macron die na het bekend worden van de voorlopige uitslag in feeststemming verkeerden. Macron, die na het uitbrengen van zijn stem in zijn geboorteplaats Amiens naar de hoofdstad vertrok, zal daar zijn supporters in de loop van zondagavond toespreken.

Fillon

Macron haalde voordeel uit de schandalen rond zijn concurrent in de eerste ronde, de conservatief François Fillon. Fillon, premier tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy, zou de afgelopen jaren zijn familieleden baantjes met dikke salarissen hebben toegeschoven.

Zo zou Fillon zijn vrouw hebben ingehuurd als parlementair assistent. Daarmee zou ze een half miljoen euro hebben verdiend, zonder dat ze daar iets voor hoefde te doen. Zijn kinderen zouden zijn ingehuurd als advocaat terwijl ze niet eens advocaat zijn. Fillon heeft alle aantijgingen altijd ontkend.

LEES OOK: Philip Freriks legt uit waarom Frankrijk het establishment aan de kant heeft gezet