Voormalig topman Jeff Bezos van Amazon en wijlen Apple-oprichter Steve Jobs mogen dan twee van de meest succesvolle en bekende techbestuurders aller tijden zijn, volgens Dick Costolo, de voormalige CEO van Twitter, hadden de twee ondernemers zeer verschillende leiderschapsstijlen. 

Dat zei Costolo maandag in een aflevering van ‘Sway‘, een podcast van The New York Times.

Costolo beschrijft in de podcast zijn eerste ontmoeting met Jeff Bezos. Toen Costolo in 2009 officieel het roer overnam van Twitter-oprichter Ev Williams, kreeg hij de mogelijkheid om met Bezos te sparren over slimme leiderschapsstrategieën. 

“We zaten met drie of vier rond deze tafel”, vertelt Costolo. “En iemand zei plots: ‘Steve Jobs’ – die toen nog leefde – ‘zegt dat het belangrijkste element van een goede strategie ‘nee’ zeggen is. Dat je ‘nee’ moet durven zeggen tegen dingen.’”

Bezos dacht daar heel anders over. “Bezos keek die persoon aan en zei: ‘Ja, nou, ik doe graag alles zelf’", aldus Costolo. "Hij had die grote Jeff Bezos-lach waar hij zo beroemd om is en zei: ‘Mijn team moet me overhalen om dingen niet te doen.'"

Bezos staat bekend om het nemen van risico's en heeft vaak gezegd dat falen een cruciaal onderdeel is van het opbouwen van een succesvol bedrijf. In de loop der jaren heeft Amazon verschillende mislukkingen gekend, waaronder de beruchte Fire Phone, die volledig de plank missloeg en leidde tot een verlies van 170 miljoen dollar.

"Als het aantal mislukkingen van je bedrijf niet toeneemt, dan ben je niet aan het innoveren op een manier die de geschiedenisboeken zal halen", schreef Bezos in een brief aan de aandeelhouders van Amazon in 2019.

Maar tijdens de ontmoeting met Costolo zei Bezos dat niemand zijn aanpak - of die van Jobs - zou moeten proberen te kopiëren. “Wat iedereen moet onthouden, is dat je op veel manieren succesvol kan zijn. En proberen om een of ander managementboek of de stijl van een bekende CEO na te doen, zal alleen maar leiden tot ellende voor die persoon zelf en het bedrijf”, aldus de oprichter van Amazon. "Wees vooral jezelf." 

Lees meer over Jeff Bezos: