• De 18-jarige Oliver Daemen heeft nog nooit iets gekocht bij Amazon.com.
  • Daemen verraste Jeff Bezos daarmee bij hun gezamenlijke ruimtevlucht vorige week.
  • “Het is lang geleden dat ik dat iemand heb horen zeggen”, reageerde Bezos.

De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen, die vorige week mee mocht met de eerste bemande ruimtevlucht van Blue Origin, verraste Jeff Bezos met de mededeling dat hij nog nooit iets heeft gekocht op Amazon.com. Dat meldt persbureau Reuters.

“Ik zei tegen Jeff: ik heb eigenlijk nooit nooit iets gekocht bij Amazon”, zei Daemen in gesprek met Reuters op de luchthaven Schiphol. “En hij had zoiets van: wow, het is lang geleden dat ik iemand dat heb horen zeggen.”

Bezos financierde de oprichting van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin met de vele miljarden die hij heeft verdiend met zijn enorme internetbedrijf Amazon. De omzet van Amazon bedroeg vorig jaar maar liefst 386 miljard dollar en het bedrijf heeft wereldwijd zeker 300 miljoen klanten, maar daaronder dus niet Daemen.

Kijk hier de geslaagde ruimtevlucht van Jeff Bezos en Oliver Daemen terug

De vader van Oliver, Joes Daemen, telde een flink bedrag neer voor de ruimtereis. Oliver Daemen verbleef samen met Jeff Bezos, diens broer Mark Bezos en de 82-jarige Wally Funk zo'n 10 minuten buiten de dampkring van de aarde.

Hij mocht mee nadat de hoogste bieder die 28 miljoen dollar had betaald toch niet mee bleek te kunnen. Volgens Daemen was het bedrag dat zijn vader betaalde veel minder hoog: "We hebben niets betaald dat ook maar in de buurt komt van 28 miljoen dollar, maar ze hebben met gekozen omdat ik de jongste was, ook piloot ben en er al veel over wist."

Hij zei een paar dagen na de reis nog steeds nauwelijks te kunnen geloven daadwerkelijk met Amazon-oprichter Jeff Bezos in de ruimte te zijn geweest. "Ik begon me pas in de raket echt te realiseren dat het daadwerkelijk zou gaan gebeuren", aldus Daemen tegen Reuters. "Het was mijn uiteindelijke doel, maar ik had nooit gedacht dat het al zo snel zou gebeuren."

Daemen begint in september aan zijn studie natuurwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, maar zegt ook serieus een carrière in de ruimtevaart te overwegen. Hij heeft in elk geval heel veel plezier beleefd aan zijn ruimtereis met een miljardair. "Ze waren allemaal heel leuk en heel erg down to earth, hoe gek dat ook mag klinken."

Lees meer over de ruimtevlucht van Oliver Daemen: