Jeff Bezos is de rijkste mens ter wereld. Met een geschat vermogen van 121 miljard dollar (108 miljard euro) is de CEO van Amazon 16 miljard dollar rijker dan de nummer twee op de lijst: Bill Gates.

Bezos heeft zijn positie als rijkste mens ter wereld zelfs na zijn scheiding van MacKenzie Bezos kunnen behouden. Zij hield een aandeel van 4% in Amazon ter waarde van 35,7 miljard dollar (32 miljard euro), waarmee ze de op twee na rijkste vrouw ter wereld is.

Het jaarsalaris van Bezos bedraagt slechts 81.840 dollar (ruim 73.000 euro), maar zijn meeste rijkdom komt uit zijn aandelen Amazon. De rijkste man ter wereld verdient 2.489 dollar per seconde (2.228 euro) – meer dan twee keer zoveel als het gemiddelde Amerikaanse weeksalaris volgens berekeningen van Business Insider.

Dit zijn negen bizarre feiten die laten zien hoe schathemeltjerijk Bezos is.


1. Bezos heeft een vermogen van 121 miljard dollar (108 miljard euro), terwijl hij een jaarsalaris van slechts 81.840 dollar verdient (ruim 73.000 euro), dat is minder dan de meeste Amerikaanse politici.

Foto: Phillip Faraone / Stringer / Getty Images

Natuurlijk bestaat het grootste deel van de rijkdom van Bezos uit zijn aandelen Amazon en niet uit zijn salaris.

Business Insider heeft eerder al eens berekend hoeveel Bezos echt verdient per jaar, door te kijken naar hoeveel zijn vermogen jaarlijks toeneemt. Tussen 2017 en 2018 was dat 78,5 miljard dollar. En dat wordt nog indrukwekkender als je kijkt naar hoeveel hij per seconde of per minuut verdient.


2. Bezos verdient 2.489 dollar per seconde (2.228 euro) — meer dan twee keer zoveel als wat de gemiddelde Amerikaanse werknemer in een week verdient.

Foto: Drew Angerer/Getty Images

Dat is 149.353 dollar per minuut (133.655 euro).

Dat betekent volgens collega Hillary Hoffower van Business Insider dat de baas van Amazon in één minuut meer dan drie keer zoveel verdient als de gemiddelde Amerikaanse werknemer in een jaar, want dat is volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics 45.552 dollar per jaar. Overigens zijn deze berekeningen wel gemaakt vóór de scheiding van Bezos.


3. Na de scheiding van MacKenzie waarbij hij 25% van de aandelen die het koppel gezamenlijk bezat opgaf, wist Bezos zijn positie als rijkste mens ter wereld gewoon te behouden.

Foto: AP Images

MacKenzie is nu de op twee na rijkste vrouw ter wereld, achter L'Oreal-erfgename Francoise Bettencourt Meyers en Walmart-erfgename Alice Walton.

MacKenzie was een van de eerste werknemers van Amazon en heeft nu een geschat vermogen van 38,9 miljard dollar (34,8 miljard euro).


4. Met zijn 121 miljard dollar kan Bezos meer dan 30% van de honderd belangrijkste Amerikaanse universiteiten bekostigen.

Foto: Getty/Michael Kovac

De drie rijkste universiteiten van de VS - gebaseerd op de hoeveelheid schenkingen - zijn Harvard University met 38,3 miljard dollar, The University of Texas met 30,9 miljard dollar en Yale University met 29,35 miljard.

Het vermogen van Bezos is groter dan de schenkingen van genoemde drie universiteiten samen en dan houdt hij nog 22 miljard dollar over.


5. Bezos is zo rijk dat het uitgeven van 1,2 miljoen dollar voor hem hetzelfde voelt als het uitgeven van één dollar voor een gemiddelde Amerikaan.

Foto: Getty/Drew Angerer

Het gemiddelde vermogen van een Amerikaans huishouden bedraagt 97.300 dollar (87.000 euro). Als je 121 miljard dollar door 97.300 deelt komt je uit op zo'n 1,2 miljoen dollar, blijkt uit eerdere berekeningen van Business Insider.


6. De CEO van Amazon is bijna 38% rijker dan de Britse monarchie.

Foto: Chris Jackson/Getty

De Britse Koninklijke familie heeft volgens Forbes een gezamenlijk vermogen van 88 miljard dollar.


7. Bezos heeft net zoveel vermogen als het hele BBP van Angola.

Foto: Luanda, Angola. Bron: Nichole Sobecki voor The Washington Post via Getty Images

Ongeveer de helft van het Bruto Binnenlands Product van Angola van 121 miljard dollar (108 miljard euro) komt uit de productie van olie.


8. Het vermogen van Bezos is groter dan het BBP van IJsland, Afghanistan en Costa Rica bij elkaar opgeteld.

Foto: Reykjavik, IJsland. Bron: Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

Het BBP van IJsland bedraagt 31,6 miljard dollar, dat van Afghanistan 22,9 miljard en dat van Costa Rica 64,8 miljard.


9. De gemiddelde Amerikaanse man met een bachelor-diploma verdient tijdens zijn hele carrière ongeveer 2,19 miljoen dollar. Bezos doet daar iets minder dan een kwartier over.

Foto: Alex Wong/Getty Images

Bezos heeft zelf zijn bachelor gehaald aan Princeton University en verdient 149.353 dollar per minuut.

Lees hier meer over miljardairs: