De Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) maakt werk van de extra controles op grote elektronica in handbagage. Zoals eerder aangekondigd vervangt die de zogeheten laptopban. Doel is om eventuele explosieven op te sporen.

Tussen maart en juli dit jaar vaardigde de Amerikaanse overheid een verbod uit op het meebrengen van grote elektronica in de cabine op vluchten vanaf luchthaven in het Midden-Oosten naar de VS.

Ook voor Europa dreigde een dergelijk verbod, maar de Amerikanen houden het nu op extra strenge controles.

Passagiers moeten alle apparaten groter dan een smartphone apart bij de veiligheidscontrole laten zien. Dat was al het geval voor laptops en tablets. Op veel luchthavens, zoals Schiphol, werd sowieso al extra gecontroleerd op grote apparaten en adapters.

De maatregel geldt voor circa 280 luchthavens in bijna 100 landen. Op Amerikaanse luchthavens wordt extra personeel ingezet om reizigers erop te attenderen hun handbagage op de juiste wijze te laten screenen.

De regels zijn behoorlijk streng, laat een woordvoerder van Schiphol weten tegenover Tweakers. Lijkt het alsof een laptop open is geweest, dan mag het apparaat niet mee het toestel in. De security let bijvoorbeeld op ontbrekende schroefjes of een kier in de behuizing.

LEES OOK OP LUCHTVAARTNIEUWS.nl