• De hoge energierekening drijft huizenkopers naar energiezuinige woningen.
  • Banken en andere geldverstrekkers belonen hun klanten met een duurzaamheidskorting op de hypotheek, als ze de lening gebruiken voor verduurzaming van de woning of een huis met een hoog energielabel kopen.
  • Business Insider heeft de kortingen op de hypotheekrente van grootbanken op een rij gezet.
  • Lees ook: In 4 stappen je huis isoleren: zo bespaar je flink op je energierekening

Met de gestegen energieprijzen heeft het kopen van een energiezuinige woning, of het verduurzamen van een woning, meer dan ooit de voorkeur. Daarmee valt niet alleen de rekening voor gas en stroom lager uit, maar mogelijk ook de hypotheekrente. Want banken en andere geldverstrekkers geven duurzaamheidskortingen bij energiezuinige huizen en investeringen in verduurzaming.

Klimaatverandering staat sinds een aantal jaar prominenter op de agenda en daarmee ook energiezuinig wonen en het verduurzamen van woningen. Maar de voorkeur voor energiezuinige woningen met een goed energielabel kwam pas echt naar voren toen de energieprijzen begonnen te stijgen.

In februari vorig jaar viel Rusland Oekraïne binnen waarmee de levering van gas werd ingeperkt en de energieprijzen stegen. Dat had zijn weerslag op de huizenmarkt. Vanaf de zomer begonnen huizenkopers te vragen naar de stookkosten van de woning en waren kluswoningen minder in trek, zo vertelden makelaars aan Business Insider.

En hoewel kopers vaak als een blok vallen voor jaren 30-woningen, is er nu meer animo voor wijken met nieuwere woningen die energielabel A hebben. Inmiddels is het ook zo dat woningen met een hoger energielabel meer opbrengen bij verkoop.

Steeds meer duurzaamheidskortingen op hypotheekrente

In 2020 meldde financieel intermediair De Hypotheekshop dat er tegenwoordig steeds meer geldverstrekkers zijn die een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente aanbieden. De hoogte van de korting en de voorwaarden verschillen per geldverstrekker.

Business Insider heeft de duurzaamheidskortingen voor hypotheken van de grootbanken ABN Amro, Rabobank, ING en ASN Bank (Volksbank) op een rij gezet. Om een idee te geven van waar de hypotheekrente op uitkomt, geven we ook steeds de actuele rentes die de bank biedt zonder korting voor hypotheken met NHG-verzekering en hypotheken die even hoog zijn als de marktwaarde van de woning (100% marktwaarde).

Het gaat hierbij om een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. We hebben steeds gekozen voor de goedkoopste hypotheek wat betreft de voorwaarden. Bij Rabobank is dat bijvoorbeeld de Basisvoorwaarden Hypotheek en bij ABN Amro de Budget Hypotheek.

Daarnaast noemen we beknopt de voorwaarden voor de rentekorting. We hebben ons hier beperkt tot welk energielabel nodig is. Het kan echter ook gaan om andere methoden, zoals de Energie-Index en de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC).

Kortingen per bank

De tabel hieronder toont de actuele rentes en de mogelijke duurzaamheidskorting per bank.

Te zien is dat de duurzaamheidskorting voor de hypotheekrente bij de grootbanken varieert van 0,10 procentpunt tot 0,15 procentpunt.

In het geval van ABN AMRO krijg je een korting op de hypotheekrente van 0,10 procent, als je een een huis koopt met energielabel B en een rentekorting van 0,15 procent voor een huis met energielabel A.

Wat ook kan is dat je een woning verbouwt door te investeren in duurzaamheid. Als het huis daardoor energielabel B krijgt, kun je een rentekorting krijgen als je het energielabel registreert binnen 24 maanden na de start van een nieuwe rentevaste periode.

Stel dat je een huis koopt voor 400.000 euro en een NHG-hypotheek afsluit voor 10 jaar vast bij ABN Amro, dan betaal je 4,21 procent hypotheekrente zonder korting. Daarmee komen je maandlasten volgens de calculator van berekenhet.nl bij aanvang uit op 1.409 netto, dus met hypotheekrenteaftrek. Bruto betaal 1.985 euro.

Is je nieuwe onderkomen geen tochtige jaren '30-woning maar nieuwbouw met energielabel A, dan krijg je 0,15 procentpunt korting van de bank. Daarmee komt de rente uit op 4,06 procent waarmee de maandlasten uit komen op netto 1.396 euro bij aanvang en 1.924 euro bruto.

Een duurzaamheidskorting kan dus enkele tientjes schelen in de maandlasten. Goed om te weten: de duurzaamheidskorting kan gepaard gaan met andere kortingen, zoals de korting die banken geven als je er een betaalrekening hebt.