• Door de hoge prijzen van stroom en gas is de energierekening een belangrijk item geworden voor huizenkopers.
  • Huizen met een hoger energielabel leveren gemiddeld meer op en de verschillen nemen toe, volgens makelaarsclub NVM.
  • Bekijk het overzicht met het gemiddelde verschil van de verkoopwaarde van huizen van energielabel G tot A.
  • Lees ook: Blik op je Geld: daling energieprijzen gas en stroom, forse stijging hypotheekrente

Voor woningen met een hoger energielabel liggen de verkoopprijzen gemiddeld hoger dan voor woningen met een laag energielabel. Uit een inventarisatie van makelaarsclub NVM blijkt dat de verschillen behoorlijk kunnen oplopen.

Door de torenhoge energierekening voor gas en stroom zijn zaken als woningisolatie en bijvoorbeeld de aanwezigheid van zonnepanelen een steeds belangrijkere factor voor kopers op de woningmarkt.

“De energieprijzen zijn een hot item”, zei Benno Kolt, mede-eigenaar en makelaar van Zelfverkopen.nl afgelopen mand tegen Busines Insider.. “Het begon na de zomervakantie. Drie maanden geleden werd door de meer analytisch ingestelde kopers weleens gevraagd naar stookkosten. Nu gebeurt dat veel vaker in elke prijsklasse”, vertelt hij. 

Het is dan ook niet vreemd dat energiezuinige woningen het momenteel beter doen op de huizenmarkt dan woningen met een minder goed energielabel.

Woningen met een duurzamer label brengen meer op en verkopen sneller. Ook zijn kopers bereid meer boven de vraagprijs te betalen.

Op basis van woningmarktcijfers uit juli heeft onderzoeksbureau Brainbay de volgende tabel samengesteld.

In de tabel is is te zien hoeveel meer een woning met een hoger energielabel opbrengt ten opzichte van een woning met een lager energielabel. Zo brengt een woning met met energielabel A gemiddeld 3,9 procent meer op dan een woning met label B en 7,1 procent meer dan een woning met label C.

Lees ook: Hoger energielabel voor je huis: deze stappen kun je zetten om energierekening te drukken en een woning aantrekkelijker te maken voor verkoop

Door de hoge inflatie en de gestegen hypotheekrente is de woningmarkt aan het afkoelen, meldde NVM al eerder. Huizen staan langer te koop en kopers krijgen weer wat meer macht op de markt. Daarbij gaat hun voorkeur dus uit naar goed geïsoleerde woningen.

In gebieden waar de woningmarkt ruim is, zijn de verschillen het grootst, stelt NVM. Daar hebben kopers meer keuze tussen woningen.

LEES OOK: Huizenkoper let scherp op energierekening: energielabel ruim 3 keer zoveel gecheckt op Funda bij zoekopdrachten