• Door de snelle stijging van de huizenprijzen zijn er steeds meer huiseigenaren die de villataks moeten betalen.
  • Deze belasting geldt voor woningen boven de 1,1 miljoen euro.
  • Sinds 2015 is het aantal huiseigenaren dat de villataks moet betalen verviervoudigd.

Door de snelle stijging van de huizenprijzen krijgen steeds meer woningbezitters te maken met de zogenoemde ‘villataks’.

Dat is een belasting voor woningen waarvan de door de gemeente vastgestelde waarde boven de 1,1 miljoen euro uitkomt. Daardoor zijn gewone huizenbezitters volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) vaak honderden euro’s per maand extra kwijt.

Mensen die een huis bezitten moeten een bedrag bij hun inkomen optellen: het eigenwoningforfait. Dat is een percentage van de WOZ-waarde van het huis, die de gemeente jaarlijks vaststelt. Het percentage dat mensen moeten betalen over het bedrag gaat boven de grens van 1,1 miljoen euro rap omhoog, van 0,5 procent naar 2,35 procent.

Het aantal huiseigenaren dat deze extra hoge belasting op hun huis moet betalen is volgens VEH sinds 2015 verviervoudigd, naar ruim 60.000. Tegelijkertijd is de gemiddelde WOZ-waarde sinds die tijd met ruim een derde gestegen, terwijl de ondergrens van de villataks nauwelijks werd aangepast.

De vereniging verwacht dat er de komende jaren fors meer mensen bijkomen die een hogere belasting moeten betalen op hun huis, omdat de huizenprijzen blijven stijgen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit daarom bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het koppelen van de waardeontwikkeling van het huis met het indexeren van de villataks, met een terugwerkende kracht van vijf jaar.

Lees meer over koopwoningen: