Heb je de afgelopen jaren een huis gekocht of verkocht? Dan zou het zomaar kunnen dat je tientallen euro’s te veel hebt betaald aan de notaris. Vereniging Eigen Huis (VEH) roept op dat geld terug te vragen.

Het gaat om de kosten voor het inschrijven van een nieuwe hypotheek- en koopakte en het doorhalen van een oude hypotheekinschrijving in het Kadaster. Notarissen krijgen vaak korting op het standaardtarief van het Kadaster als zij de documenten digitaal aanleveren via het systeem KIK, waarvan 80 procent van de notariskantoren gebruikmaakt.

Notarissen zijn verplicht die korting door te berekenen aan hun klanten, maar dat gebeurde tot voor kort op grote schaal niet.

Kadasterkorting gaat in eigen zak

Notarissen staken de kortingen vooral in eigen zak. Volgens de Kamer voor het Notariaat werd dit “breed toegepast”. De Kamer legde geen straffen op.

VEH noemt als voorbeeld een zaak waar de tuchtrechter eind vorig jaar over oordeelde. Een notaris stak 2.738 euro aan kortingen in eigen zak. Hij had aan 38 cliënten de volledige legeskosten van 74 euro in rekening gebracht voor het doorhalen van een hypotheekinschrijving, terwijl hij in werkelijkheid maar één keer 74 euro betaalde.

Daarnaast factureerde hij voor inschrijving van de leverings- en hypotheekakte bij het Kadaster het hogere standaardtarief van 168 euro, in plaats van het lagere KIK-tarief van 103 euro voor digitale aanlevering.

Huiseigenaren kunnen met een modelbrief van VEH hun notaris aanschrijven met de vraag of de juiste bedragen in rekening zijn gebracht en daarmee een verzoek voor terugbetaling neerleggen indien de kadasterkorting niet is doorberekend.

Lees ook op Business Insider

Notarissen moeten ‘schandvlek’ wegnemen met terugbetaling

Volgens VEH tast het “misleidende declaratiegedrag” het aanzien van de beroepsgroep aan die juist een “baken moet zijn van betrouwbaarheid en integriteit”.

“Notarissen kunnen deze schandvlek alleen wegnemen als alle notarissen die kortingen voor zichzelf hielden deze aan hun cliënten terugbetalen”, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van VEH.

Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het Bureau financieel Toezicht (BFT), dat toezicht houdt op de notariskantoren, vinden volgens VEH dat te hoge kadasterkosten terugbetaald moeten worden.

Een VEH-lid heeft haar notaris al de nodige vragen gesteld, zij kreeg daarna 119 euro aan te veel betaalde kadasterkosten terug. VEH heeft aanwijzingen dat de praktijken voortduren en raadt huizenkopers daarom aan om hun notaris om een duidelijke offerte te vragen en te vragen waarom de aktes niet digitaal kunnen worden ingeschreven als het hogere tarief wordt gehanteerd.

Lees meer over een huis kopen: