Het is momenteel heel snel knopen doorhakken op de woningmarkt. Huizen staan gemiddeld slechts zes weken te koop voordat ze worden verkocht, blijkt uit cijfers van vastgoedorganisatie Dynamis.

Vorig jaar duurde dat nog een week langer en in de nasleep van de financiële crisis stonden huizen gemiddeld wel een half jaar te koop.

Maar de laatste jaren is die verkooptijd stevig aan het dalen tot het record van het afgelopen kwartaal van 42 dagen gemiddeld.

Van de grotere steden hebben woningzoekers in Zwolle de grootste haast. Daar staan huizen gemiddeld slechts drie weken te koop. Dat is gunstig voor verkopers, maar lastig voor woningzoekers, want die moeten heel snel beslissen of ze aan de vraagprijs (of een prijs daarboven) willen voldoen.

Ook in Groningen, Haarlem, Utrecht en Amsterdam kunnen kopers niet te lang aarzelen.

Uit de cijfers van Dynamis blijkt dat in onder meer Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn en Tilburg tienduizenden mensen tegelijk op zoek zijn naar een woning. In die laatstgenoemde vier steden zijn er gemiddeld zo'n 25 mensen per op Funda aangeboden koophuis.

Toch stijgt de verkooptijd in Amsterdam, Den Haag en Utrecht licht, omdat de verkoopprijzen ondanks de lichte afkoeling nog altijd erg hoog zijn op het moment.

Niet-stedelijke regio's zijn volgens Dynamis een inhaalslag aan het maken. Zo is de verkooptijd in Oost-Groningen de afgelopen gehalveerd. Wel worden de contrasten in de drie noordelijke provincies steeds groter. Waar de verkooptijden van gewilde woningen snel afnemen, staat in Groningen 18 procent, in Drenthe 11 procent en in Friesland 10 procent van het aanbod al meer dan drie jaar te koop.

Woningen buiten de stedelijke gebieden worden gemiddeld ook nog altijd drie weken later verkocht dan in de grote steden.

Lees meer over de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt: